Mătreața uleioasă reprezintă o problemă destul de răspândită și foarte enervantă. În unele cazuri, poate începe încet, cu îmbrăcăminte întunecată prezentând un aspect treptat de mici fulgi albi. În alte cazuri însă, problema se manifestă mai brusc, determinând persoanele afectate de fenomen să se întrebe ce a declanșat acest fenomen.
Dacă adăugăm la cele de mai sus și faptul că există diferite tipuri de mătreață și că fiecare tip de mătreață merită un remediu anume și specific, rezultă că problema merită abordată cu o atenție deosebită.
Prin urmare, să încercăm să înțelegem care sunt caracteristicile mătreții, cum să distingem mătreața uleioasă de alte tipuri de mătreață și cum să o remediem!
Ce este mătreața
Putem defini în primul rând mătreața ca acea afecțiune a pielii care se caracterizează în principal prin fulgi albi în păr, care adesea „coboară” până la umeri, contribuind la cunoscuta pată.
Mătreața este adesea însoțită de simptome precum inflamația și mâncărimea scalpului. Și deși este o afecțiune frustrantă a părului, vestea bună este că este tratabilă. Dar înainte de a începe orice tratament, devine esențial să încerci să înțelegi ce tip de mătreață ai pe cap.
Diferite tipuri de mătreață: uleioasă și nu numai
Mătreața uleioasă, după cum vom vedea, nu este singurul tip de mătreață care poate afecta orice persoană.
De exemplu, observați cum mătreața se dezvoltă adesea la persoanele care au în general pielea uscată. Pielea uscată poate fi rezultatul frigului tipic lunilor de iarnă sau al neutilizarii regulate a șamponului potrivit. Persoanele cu păr creț suferă și de un scalp mai uscat decât alte tipuri de păr, utilizarea șamponului cu sulfat creând multă spumă și poate agrava mătreața legată de pielea uscată.
Prin urmare, primul tip de mătreață este mătreața uscată, cu o senzație de „tensiune” la nivelul scalpului și mici fulgi albi, rotunji, de păr uscat.
Opusul mătreții uscate este protagonistul studiului nostru de astăzi, mătreața uleioasă.
Sebumul este uleiul natural care este produs de glandele sebacee pentru a hidrata părul și pielea și pentru a preveni uscarea acestora. Grăsimea naturală este, de asemenea, menită să țină la distanță semnele îmbătrânirii. Cu toate acestea, uneori corpul tău poate începe să producă exces de sebum. Și această supraproducție ar putea fi rezultatul pubertății, al sarcinii, al stresului sau al unui șampon care nu este potrivit pentru părul și scalpul tău. Când excesul de sebum se amestecă cu murdăria și celulele moarte ale pielii, se formează mătreața. Principalele simptome ale mătreții uleioase sunt prezența fulgilor de mătreață gălbui sau albicios pe scalp, însoțiți de mâncărime și păr gras.
Un alt tip de matreata este cea cauzata de acumularea de produs pe cap. Dacă ești mai ales o persoană a cărei rutină de coafare constă în aplicarea constantă a produselor, probabil că ar trebui să ții la distanță această tendință. De fapt, amintiți-vă că folosirea unor cantități excesive de produse de styling, cum ar fi balsam, geluri, seruri, pomade, spume sau spray-uri pentru păr poate determina acumularea acestora pe scalp. Această acumulare se poate combina cu murdăria și celulele moarte ale pielii pentru a promova mătreața și, în unele cazuri, poate duce chiar la căderea părului. Simptomele acestui tip de mătreață sunt determinate de prezența pe scalp a unor fulgi mari albici, însoțiți de iritații și căderea părului.
Prin urmare, putem distinge mătreața cauzată de dermatita seboreică. Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care se poate dezvolta pe părți ale corpului unde există o concentrație mai mare de glande sebacee. Adică în zonele care includ scalpul, gâtul, spatele urechilor, fața și sprâncenele. Mai multe studii arată că este de obicei cauzată de o reacție inflamatorie la drojdie care apare în mod natural la suprafața pielii. Stresul și modificările hormonale ar putea favoriza acest scenariu, care se manifestă prin fulgi de mătreață mai mari decât cei ai altor tipuri de mătreață, împreună cu pete solzoase, uns, roșeață și iritații ale pielii.
De asemenea, nu putem să nu facem o scurtă mențiune despre mătreața cauzată de psoriazis, o afecțiune cronică a pielii în care sistemul imunitar începe să atace țesuturile sănătoase ale pielii. Acest lucru duce la producerea rapidă de noi celule ale pielii înainte ca vechea piele moartă să aibă șansa de a se desprinde. Rezultatul este formarea de pete solzoase groase, de culoare argintie, pe scalp, gât, genunchi și spate. Principalele simptome sunt pete solzoase de culoare argintie, solzi albi mari, groși pe scalp, roșeață, mâncărime ușoară.
Remedii pentru matreata
Pentru o persoană care suferă de mătreață, această afecțiune poate fi deosebit de dificil de tratat și este agravată de diverse aspecte psihologice, precum apariția jenei sau a rușinii atunci când este în companie.
În orice caz, vestea bună, așa cum am anticipat la începutul analizei aprofundate, este că mătreața poate fi tratată destul de ușor cu ajutorul unor produse și urmând câteva sfaturi simple.
Produse împotriva mătreții uleioase
Primul lucru pe care îl putem împărtăși este că există multe șampoane anti-mătreață care pot fi folosite pentru a elimina definitiv mătreața. Tot ce trebuie să faceți este, așadar, să cumpărați unul care să conțină Ketoconazol, Acid salicilic, Sulfura de Seleniu sau Piritionă de Zinc. Desigur, având în vedere că există un șampon util pentru orice tip de mătreață, cel mai bine este să discutați despre el mai întâi cu medicul dumneavoastră.
Alte remedii
De asemenea, este bine să rețineți că există câțiva nutrienți vitali pe care trebuie să îi includeți în alimentație pentru a preveni mătreața sau pentru a o trata, precum zincul, vitaminele B și grăsimile.
De asemenea, evitați să optați pentru tratamente chimice excesive pentru păr, cum ar fi permanente, culori și alte tehnici de decolorare/colorare. Periați și spălați-vă părul cu un șampon fără sulfati în mod regulat și evitați să vă atingeți părul tot timpul!
0 Comments