Pe măsură ce îmbătrânim, este normal ca și pielea noastră să îmbătrânească. După vârsta de 40 de ani, vorbim despre pielea matură. Dar, în realitate, pielea începe să îmbătrânească și mai devreme, deja în jurul vârstei de 25 de ani, chiar dacă semnele cele mai evidente încep să apară după „ani”.
Cu îngrijirea și atenția potrivite, putem totuși încetini procesul natural de îmbătrânire și reducem semnificativ primele semne ale îmbătrânirii, cum ar fi liniile de expresie.
Ce se înțelege prin piele matură
Când vorbim de pielea matură, în practică, ne referim la îmbătrânirea pielii, un proces fiziologic normal care începe să aibă loc în jurul vârstei de 30 de ani, când pielea produce mai puține lipide și apar primele linii fine, mai ales pe frunte. .
Pe măsură ce trece timpul, pielea începe să-și piardă tonusul, elasticitatea și luminozitatea, încet, dar sigur.
Primele semne ale pielii mature sunt vizibile mai ales în locurile în care pielea este mai delicată și mai subțire, adică în jurul ochilor și gurii.
Fazele îmbătrânirii pielii
Procesul de îmbătrânire a pielii este foarte lent, dar începe de la o vârstă fragedă, când ridurile nu sunt deloc gândite. Din acest motiv este esențial să ai mereu grijă de pielea ta în mod adecvat, încă de la o vârstă foarte fragedă. Să revenim împreună pe pașii îmbătrânirii pielii.
- 20 de ani : pielea începe să-și piardă hidratarea
- 30 de ani : pielea incepe sa produca mai putine lipide, pe frunte se formeaza primele riduri si incep sa apara si primele linii fine, mai ales in punctele fetei de maxima expresie
- 40 de ani : pielea începe să se subțieze, pierzând tonusul, fermitatea și elasticitatea. În plus, activitatea celulară este redusă și, în consecință, pielea se regenerează mai lent
- 50 de ani : reducerea volumului pielii din cauza pierderii de colagen
- 60 de ani : pielea își pierde grosimea și densitatea. Încep să apară și pete de pigmentare a pielii legate de vârstă
Caracteristicile pielii mature
Pielea matură este marcată de simptome clasice, mai mult sau mai puțin accentuate odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, principalele semne ale îmbătrânirii pe piele sunt:
- linii fine și linii de expresie
- riduri mai mult sau mai putin profunde si marcate
- pierderea tonusului și a fermității
- laxitate
- ten tern și estompat
- pierderea elasticității pielii
- rugozitate
- pete de piele
Care sunt cauzele tenului matur
Îmbătrânirea pielii este un proces fiziologic absolut normal. Deja în jurul vârstei de 25-30 de ani, este normal să vezi să apară primele semne de expresie. Cu toate acestea, de la vârsta de 40 de ani, apropiindu-se de menopauză, organismul începe să producă mai puțini hormoni și, în consecință, și cantități mai mici de elastină, sebum și colagen, toate substanțe fundamentale pentru menținerea tinereții pielii.
Prin urmare, din cauza acestor variații hormonale, după „uşă”, pielea începe să se simtă mai uscată, mai puțin elastică și mai puțin tonifiată .
Factori externi
Pe lângă cauzele pur fiziologice, există și mulți alți factori care contribuie la îmbătrânirea pielii, cum ar fi:
- poluare
- expunerea la soare
- stres
- fum
- lipsa de somn
- abuzul de alcool
- expresivitate facială exagerată și foarte accentuată
Aceste elemente cauzează:
- producerea de radicali liberi, principala cauză a îmbătrânirii pielii
- stresul oxidativ
- degenerescenta celulara
Cum să îngrijești pielea matură
Pentru a-ți păstra frumusețea tenului cât mai mult posibil, este esențial să ai grijă de pielea matură pentru a încetini procesul de îmbătrânire a pielii și a încerca să-i minimizezi semnele.
Iată câteva sfaturi de bază
- Curățare temeinică, dimineața și seara, folosind produse potrivite tipului tău de piele
- Utilizarea de produse cosmetice delicate, cu o textură ușoară, capabile să reducă ridurile și semnele de îmbătrânire și, în același timp, să hidrateze și să regenereze în profunzime pielea
- Hidratare constantă, aplicarea unei loțiuni pre-hidratante după un duș sau curățarea facială normală care blochează umiditatea în piele
Tratamente recomandate pentru tenul matur
Cu pielea matura, este esential sa urmezi o rutina zilnica de ingrijire a pielii bazata pe produse naturale non-agresive.
Mai jos vă arătăm ce ingrediente și principii naturale nu ar trebui să lipsească din produsele cosmetice anti-îmbătrânire.
- Vitamine, utile pentru regenerarea țesuturilor
- Vitamina C : datorită acțiunii sale antioxidante puternice, este foarte eficientă în combaterea radicalilor liberi
- Antioxidanți
- Acid hialuronic : ajută la hrănirea și hidratarea pielii, sporind tonusul și elasticitatea acesteia
- Retinol și acid glicolic : ajută la stimularea producției de colagen și la îmbunătățirea texturii pielii
- Uleiuri vegetale , cum ar fi măsline, migdale dulci sau jojoba. Aplicate direct pe piele redau elasticitatea, iar pielea apare imediat mai moale, mai fina si catifelata.
- Strugurii roșii : favorizează circulația și, prin urmare, ajută la reducerea umflarea clasică a pungilor și a cearcănelor
- Unt de cacao sau de shea : stimulează producția de colagen
- Ulei de argan : hrănește și hidratează intens pielea
- Extractele de calciu au proprietăți de întărire
- Extract de brusture : promovează producția de colagen
Cum să previi pielea matură
Pentru a-ți menține pielea tânără și frumoasă, pe lângă îngrijirea zilnică adecvată și regulată a pielii, este, de asemenea, foarte important să urmezi un stil de viață regulat și sănătos, în vederea bunăstării generale.
- Folosiți o protecție solară adecvată în fiecare zi pentru a bloca acțiunea dăunătoare a razelor UVA și UVB
- Evitați lămpile de soare și paturile de bronzat
- Renunțe la fumat
- Limitați consumul de alcool
- Odihnește-te bine și timpul potrivit (cel puțin 7-8 ore pe noapte)
- Faceți o activitate fizică regulată
- Încercați să trăiți liniștit, evitând pe cât posibil sursele de stres. De fapt, anxietatea și stresul contribuie și ele la îmbătrânirea prematură
Sfaturi de alimentatie
Ceea ce mâncăm are o influență decisivă asupra corpului nostru. Pentru a ne menține pielea sănătoasă și tânără, este esențial să urmăm o dietă sănătoasă, bogată în vitamine și săruri minerale.
Prin urmare, alegeți o mulțime de fructe și legume, care sunt surse excelente de apă, vitamine și nutrienți importanți. În plus, pentru a vă menține pielea frumoasă, fermă și luminoasă, contracarând formarea liniilor și a ridurilor, este foarte important să consumați alimente bogate în acizi grași Omega-3 , precum uleiul de măsline extravirgin, nuca , somonul și migdalele.
De asemenea, amintiți-vă să beți mult, cel puțin 1,5 litri de apă pe zi, chiar și sub formă de infuzii și ceaiuri din plante.
0 Comments