Mâncărime pe cap: cauze și remedii. Ce să fac. Iată diverse alternative naturale pentru a încerca să găsești cea mai potrivită soluție la această problemă foarte enervantă.
Mâncărimea capului este efectul iritației sau uscăciunii scalpului. Primele simptome care apar sunt o mâncărime supărătoare la nivelul capului sau înroșirea și fenomenele de descuamare. Cauzele pot fi urmărite din diverși factori: mătreață, dermatită seboreică, psoriazis, folosirea de produse pentru păr inadecvate, stres, alergii, obezitate…
Printre cele mai frecvente cauze merită menționată eczema. În acest caz, scalpul are zone ridicate și ușor roșii și o culoare neuniformă. Mâncărimea persistentă a capului poate duce, de asemenea, la lacrimi ale pielii și riscul de infecții bacteriene secundare.
Mâncărime în cap, remedii
Mâncărimea în cap nu trebuie absolut subestimată. Dacă disconfortul persistă, cel mai bine este să consultați un dermatolog pentru a înțelege cauzele din spatele mâncărimii.
Există, totuși, remedii naturale care sunt foarte eficiente împotriva iritației sau uscăciunii scalpului. Dintre soluțiile naturale disponibile, putem aminti aloe vera, mușețel, gălbenuș de ou, ulei esențial de arbore de ceai… Haideți să vedem în mod concret cum să faceți acasă câteva remedii împotriva mâncărimii la cap și cum se procedează la ‘aplicare.
Gălbenuș de ou
Dacă mâncărimea de pe cap se datorează scalpului uscat, spălați-vă părul cu gălbenuș de ou. Vorbim despre un ingredient cu o prezență ridicată de micronutrienți. Dacă te deranjează mirosul de ou, îl poți amesteca cu șampon. Alternativ, puteți aplica gălbenușul de ou ca mască înainte de a vă spăla părul
Vă rugăm să rețineți: în cazul părului lung este de preferat să folosiți cel puțin două gălbenușuri de ou
Șampon cu ulei de mentă
O optiune valabila si rapida impotriva mancarimii consta in folosirea uleiului esential de menta. Atenție la dozare, puțin este suficient pentru a evita iritarea scalpului. Datorită acțiunii sale antiinflamatorii, uleiul aduce o senzație imediată de prospețime. Pentru dozare vă recomandăm 5 picături de ulei esențial de mentă pentru a adăuga la șampon. Acest ulei se dovedește a fi foarte eficient împotriva infecțiilor și căderii părului.
Infuzie pe baza de galbenele
Calendula este printre cele mai cunoscute si mai folosite plante medicinale in domeniul cosmeticii naturale. Este foarte apreciat in industria farmaceutica pentru actiunea sa antiinflamatoare si calmanta. Este disponibil sub formă de extract, tinctură sau cremă. Există și șampon pe bază de gălbenele. Pregătiți o infuzie de galbenele și aplicați-o după șamponare fără a vă clăti părul.
Mască cu aloe și mușețel
Un remediu natural pentru mâncărimea scalpului este realizarea unei măști cu ingrediente cu acțiune calmantă și antiinflamatoare. Este cazul gelului de aloe vera și al mușețelului.
De ce avem nevoie
- 50 ml de gel de aloe vera
- 6 picături de ulei esențial de mușețel. Alternativ 15 ml de extract de musetel
Cum se procedează
- Turnați ingredientele într-un bol și amestecați bine până obțineți un amestec omogen
- Aplicați loțiunea pe scalpul complet uscat
- Lăsați-l să acționeze aproximativ 30 de minute, apoi clătiți
Ulei de nucă de cocos și ulei de arbore de ceai
Daca cauza mancarimii de pe cap este eczema sau o afectiune infectioasa a pielii poti opta pentru o masca pe baza de ulei de cocos si ulei esential de arbore de ceai. Aceste două produse combinate se dovedesc a fi cu adevărat eficiente în cazul infecțiilor scalpului.
De ce avem nevoie
- 50 ml ulei de cocos extravirgin
- 5 picături de ulei esențial de arbore de ceai
Cum se procedează
- Turnați ingredientele într-un bol și amestecați bine până obțineți un amestec omogen
- Aplicați amestecul pe scalp seara și lăsați să acționeze peste noapte
- A doua zi spala-ti parul ca de obicei, de preferat folosind produse naturale
Recomandări utile în caz de mâncărime la cap
- Asigurați-vă că produsele folosite pentru îngrijirea părului nu conțin alcool, acesta din urmă provoacă uscăciune
- Folosiți numai balsam de bună calitate
- Mențineți o hidratare adecvată a scalpului, ceea ce înseamnă să beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi
- Evitați zgârierea excesivă și păstrați-vă unghiile curate pentru a evita eventualele iritații
- Uscați-vă părul foarte atent după fiecare șampon. Un scalp umed favorizează mai ușor reziduurile și o uscăciune mai mare din cauza evaporării
- Periați sau pieptănați părul de mai multe ori pe zi, ușor, pentru a distribui uniform sebumul.
0 Comments