Spălarea părului fără șampon – 10 sfaturi


Spălarea părului fără șampon poate fi o soluție pentru căderea părului, părul gras sau bucle naturale – dar trebuie să cunoști aceste 10 sfaturi pentru ca experimentul tău fără caca să funcționeze.

În urmă cu aproape doi ani, am început ultima mea încercare de a spăla părul fără șampon. După mai multe încercări nereușite, starea părului meu m-a făcut să-i dau o ultimă încercare – și nu aș putea fi mai fericit de asta:

Cu șampon normal a trebuit să-mi spăl părul gras cel puțin o dată la două zile. Acum sunt suficiente 4 spălări de păr pe lună. Buclele mele naturale au dispărut aproape complet. Acum se arată din nou fără prea multă grijă.

Cu No Poo împotriva căderii părului

Dar căderea părului a fost motivul principal pentru ultima mea încercare cu metoda No Poo (No Poo este o abreviere pentru „ no sham poo ”). Părul meu fin devenea din ce în ce mai subțire și căderea părului cauzată de sarcină după a treia naștere nu părea să se fi încheiat nici peste un an mai târziu. Acesta este acum un lucru din trecut.

Dar drumul acolo nu a fost ușor. În acest articol vă voi oferi 10 sfaturi pe care trebuie să le cunoașteți pentru un început de succes al experimentului de spălare a părului fără șampon.

# 1 Aflați de ce doriți să vă spălați părul fără șampon

Nu sunt un fan al sperieturii anti-chimice și, prin urmare, ingredientele controversate din șampoane nu au fost motivul principal pentru mine să-mi spăl părul fără șampon. Cu toate acestea, ingredientul principal din șamponul clasic – lauril sulfat de sodiu (SLS) – nu pare a fi deosebit de bun pentru scalpul și părul multor oameni.

Cea mai evidentă problemă este că aceasta și alte produse de curățare intensive similare îndepărtează părul și scalpul de sebum natural. Acest lucru, la rândul său, stimulează scalpul să producă în exces. De aceea, persoanele cu păr gras în special trebuie să-și spele părul din ce în ce mai des.

În plus, părul creț natural nu pare să răspundă deosebit de bine la SLS și derivații săi. Din păcate, acest subiect nu este potrivit pentru o căutare pe Google: Internetul este plin de rapoarte de groază despre efectele cancerigene ale SLS și SLES (sodium laureth sulfate). Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă dovedit.

Deci, fiți clar despre problema pe care o aveți cu șamponul convențional, indiferent de dezbaterea pro/contra despre SLS/SLES:

  • Vrei să economisești bani?
  • Inapoi in natura?
  • Îmbunătățește căderea părului, părul gras, părul uscat/subțire/pai sau mătreața?
  • Reînvie-ți buclele?
  • Trebuie să vă spălați părul mai rar?
  • Promovează creșterea părului?
  • Experiment?
  • Fă ceva singur?

Aceste motive funcționează mult mai bine ca motive de motivare decât generatoare de frică. De asemenea, te ajută să perseverezi atunci când lucrurile devin dificile. Și să recunoști când ți-ai atins scopul.

# 2 Fără spuma nu înseamnă sampon

Pentru unii, fără spuma înseamnă să-ți speli părul doar cu apă. Și ca un pas către natură, acceptând părul gras ca parte a vieții.

Alții văd spălarea părului doar cu substanțe naturale, fără spumă, ca modalitate de îngrijire a părului. Și încă alții iau o atitudine relaxată: folosesc tot ce nu conține ingredientele dure ale produselor clasice.

Spălați-vă părul ușor, fără șampon

Dacă doriți să evitați SLS, atunci trebuie să puteți identifica o listă lungă de nume similare pe fiecare produs de păr. Acest lucru a fost prea complicat pentru mine personal, așa că inițial m-am limitat la numeroasele produse de zi cu zi care sunt surprinzător de potrivite pentru spălarea părului fără șampon. Aceste metode durează puțin pentru a se obișnui din cauza lipsei de spumă.

Deoarece nu mi-am putut atinge scopul cu niciuna dintre aceste metode, am încercat în cele din urmă produse cu spumă ușoară – atât bricolaj, cât și cumpărate din magazin. Ca disprețuitor de săpun, am ajuns în mod neașteptat să am săpun de păr.

# 3 Fiecare păr este diferit

Principiul cel mai important este: Fiecare păr este diferit și, prin urmare, recomandările sunt de obicei puțin utile. Deși există caracteristici similare, cum ar fi drept, ondulat, fin, puternic și așa mai departe.

Dar recomandările pentru „părul creț” se pot referi atât la părul subțire european cu valuri naturale, cât și la bucle naturale africane, fără o elaborare suplimentară. Cu toate acestea, nevoile de îngrijire ale ambelor tipuri de păr nu ar putea fi mai diferite.

Există modalități de a distinge între cât de repede parul absoarbe apa și dacă scalpul este gras sau uscat. De aici putem deriva câteva recomandări cu privire la materialele naturale care ar putea funcționa mai bine pentru anumite tipuri de păr.

Dacă nu vă este frică de limba engleză, vă pot recomanda cu căldură această carte electronică, care mi-a făcut începutul incredibil de ușor:

Practic, doar pentru că cineva raportează cu entuziasm despre asta nu înseamnă că metoda lui este bună pentru părul tău. Pot exista oameni al căror păr poate fi curățat doar cu apă. Dar concluzia inversă nu trebuie trasă din aceasta: toată lumea ar putea fi mulțumită de această metodă.

# 4 Nu funcționează fără experimentare

S-ar putea ca prima ta încercare să fie un succes complet și să-ți recunoști cu greu părul. Dar este la fel de posibil ca un lung proces de experimentare cu diferite materiale și produse să înceapă.

Din păcate, după ce ți-ai spălat părul pentru prima dată, nu este încă posibil să spui cu încredere cât de bine a funcționat o alternativă de șampon. Observă cum se simte părul tău, cum te descurci cu el în viața de zi cu zi și cât timp poți sta fără să-ți speli părul. Dacă nu funcționează încă, continuați să experimentați.

# 5 Spălarea părului fără șampon necesită răbdare

Unele metode sunt foarte consumatoare de timp în comparație cu șamponul, ceea ce de obicei nu este o problemă pentru primul impuls al motivației. Și mai ales în faza de tranziție, poate dura două săptămâni până când un amestec se dovedește a fi un hit sau un flop.

De câteva ori am spus cu entuziasm „Asta este!” exclamă, doar pentru a descoperi puțin mai târziu o mâncărime a scalpului nemulțumită, păr căptușit sau căderea crescută a părului. Dacă părul (și scalpul) nu se simte cu adevărat confortabil cu o metodă fără caca, anunțați-vă și este timpul să experimentați mai departe.

# 6 Perioada de tranziție poate fi dificilă

Prima provocare pe drumul spre șamponul clasic este faza de tranziție. Scalpul are nevoie de timp pentru a-și reveni de la reacții la curățarea intensivă anterioară cu șampon și pentru a-și găsi echilibrul natural.

Această perioadă de tranziție poate dura 4-12 săptămâni și probabil îți va testa răbdarea. Este posibil să fie nevoie chiar să vă spălați părul mai des cu materiale naturale în această perioadă. Aici șamponul uscat devine cel mai bun prieten al tău.

Fii pregătit să porți părul lung sus sau legat mai des. Dacă meseria îți permite, benzile de păr, eșarfele sau pălăriile sunt de asemenea de ajutor. Pentru mine personal, faza cu șampon uscat și updos simple a fost ușor de suportat.

# 7 Este posibil să fie nevoie să vă spălați părul de două ori

Am crezut că recomandarea de a vă spăla părul de două ori la rând a fost doar o strategie de vânzare a producătorilor de șampon. Între timp, totuși, cineva a putut să-mi ofere argumente credibile pentru această abordare:

Prima spălare îndepărtează praful, murdăria și celulele pielii de pe scalp și liniile părului. Numai atunci când acest „strat” a fost îndepărtat, ingredientele active ale substanței de curățare pot pătrunde cu adevărat în păr. Deci: spălați – clătiți – spălați – lăsați să acționeze – clătiți.

# 8 Probabil că veți avea nevoie de un balsam după fiecare spălare

Majoritatea alternativelor de șampon funcționează numai dacă părul este apoi tratat cu un balsam. Dar balsamul nu înseamnă că trebuie să cumperi balsamul de la farmacie.

Otetul de mere diluat, sucul de lamaie diluat, ceaiurile, apa cu miere sau apa de orez sunt clătiri ideale care lasă părul moale și ușor de pieptănat. 

# 9 Periajul părului ajută scalpul

Frizerii naturisti si multi adepti ai metodei No Poo jura periajul regulat si intensiv al parului. Folosind o perie cu peri naturali, părul trebuie periat de-a lungul scalpului cel puțin o dată pe zi timp de cinci minute. În acest fel, sebumul natural este distribuit de la rădăcini până la vârfuri și oferă părului o strălucire sănătoasă. De asemenea, scalpul este masat și are o circulație mai bună a sângelui.

Dar înainte de a investi mulți bani într-o perie de păr scumpă, curbată, cu peri naturali, experimentați cu o versiune mai ieftină. Dacă se dovedește a fi un tratament mini-spa plăcut pentru tine, atunci Mercedesul periilor de păr merită cu siguranță. Dacă tu, ca mine, nu poți face față, atunci poți să faci fără ea.

Ceea ce această recomandare ignoră, de asemenea, este că buclele naturale nu trebuie pieptănate în mod constant. După spălare, îndepărtarea cu grijă a nodurilor cu un pieptene larg este tot ce se pot descurca. Deci aici este mai mult loc de experimentare.

# 10 Îngrijire de sine atunci când vă spălați părul fără șampon

Când nu au fost vizibile rezultate clare după motivația inițială, am început să mă tem de efortul de a mă spăla pe păr. Era timpul să căutăm o soluție mai de zi cu zi.

Dacă vă cunoașteți limitele și știți că aveți doar puțin timp pentru îngrijirea personală, atunci începeți imediat cu metode necomplicate. Acest lucru se aplică și dacă nu doriți  investiți mult timp în asta – poate pentru că nu vă face plăcere atât de mult să faceți duș. Sau preferați să vă petreceți timpul liber făcând ceva plăcut.

Atâta timp cât vă place să amestecați, să periați și să planificați, veți fi cu siguranță mulțumit de metode mai complexe. Imediat ce devine stresant, recomand trecerea la o metodă necomplicată.

Bonus: acordați atenție durității apei

Apa calcaroasa, in combinatie cu diverse substante, poate avea o influenta decisiva asupra ingrijirii parului. Interacțiunile individuale duc prea departe, dar puteți evita destul de ușor:

Instalați un mic detartrant la duș. Piesele nu sunt super scumpe și te-ar putea economisi mulți bani pe diferite pulberi și remedii.

Păstrați ochii pe obiectiv – sau pe alternativă

Ori de câte ori eram pe punctul de a renunța pentru că obiectivul părea de neatins sau imposibil, m-a ajutat să mă uit la alternativa: a trebui să mă spăl pe păr aproape în fiecare zi. Să se împace cu căderea părului. Ascundeți zonele subțiri. Asta a fost suficient pentru a mă îndemna să continui să caut. A durat aproape doi ani, dar mă bucur atât de mult că nu am renunțat!

Acest lucru vă va permite să profitați la maximum de părul dvs. Și poate chiar și cel mai frumos păr din viața ta te așteaptă.

Ce parere ai?

0 / 5

Your page rank:


Denisa Stancu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *