Cosmeticele expirate sunt dăunătoare? Cum le recunoaștem pe cele care ne pot afecta


Cosmeticele expirate, la fel ca și alte produse realizate cu materii prime perisabile, tind să se schimbe în timp și să-și piardă caracteristicile funcționale. Nu toată lumea știe că de aceea au o dată de expirare, la fel ca alimentele. În practică, nu este recomandat să folosiți același machiaj sau cremă la mulți ani de la deschidere, trebuie mai întâi să citiți eticheta.

Dar vom explica mai bine cum funcționează data de expirare a produselor cosmetice și unde găsim informațiile despre parfumerie și produse de machiaj.

Ce înseamnă cosmetice expirate?

Cosmeticele expiră, chiar și produsele de înfrumusețare au o dată de expirare ceea ce înseamnă cât timp este recomandat să folosești produsul, la fel ca un produs alimentar, ca să nu doară și să facă ceea ce a fost făcut.

Data de expirare se referă la produsul depozitat într-un mod corespunzător, adică fără schimbări bruște de temperatură, și păstrat bine în ambalajul său.

Când expiră produsele cosmetice

În lumea cosmeticelor ne referim la două tipuri de produse:

  • daca produsele cosmetice nu au materii prime perisabile sau deosebit de delicate printre componente, acestea pot fi depozitate timp de 30 de luni (2 ani si jumatate). În acest caz, nu există o dată de expirare pe etichetă
  • dacă produsele cosmetice conțin în compoziția lor unele elemente ușor perisabile , atunci data de expirare este indicată pe ambalaj cu mențiunea „ Cel mai bine de consumat… ” urmată de ziua, lună și an.
Cosmeticele expirate sunt dăunătoare pentru tine, cum le poți recunoaște?

Expirarea produselor cosmetice pe etichetă

În cazul în care produsul cosmetic este alcătuit din elemente care se deteriorează atunci firma producătoare este obligată să introducă așa-numita PAO sau Perioada După Deschidere, întocmită conform prevederilor articolului 19 din Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European.

Cum să citești eticheta produselor de înfrumusețare

Pe lângă ingredientele prezente pe eticheta cosmetică, trebuie să fie clar și data de expirare: numai în acest caz produsul poate rămâne pe rafturile magazinelor din Europa.

Dacă eticheta lipsește sau ambalajul nu este adecvat, aceasta nu poate fi vândută pe piața europeană.

Următoarele indicații vor apărea pe etichetă cu privire la data de expirare:

  • Pentru produsele care expiră în termen de 30 de luni, eticheta va indica data până la care produsul poate fi utilizat precedată de simbolul clepsidrei și de cuvintele „A se utiliza de preferință până la”. Pe tot parcursul acestei perioade, cosmeticul își va îndeplini funcția inițială.
  • Pentru produsele care expiră înainte de 30 de luni, eticheta trebuie să conțină o indicație referitoare la perioada de timp în care produsul, odată deschis, poate fi folosit fără efecte nocive pentru consumator, precedată de simbolul reprezentând un borcan deschis cu acronimul «Pao». » (Perioada după deschidere).

Pe etichetă veți găsi și numărul lotului de fabricație sau referința foarte utilă pentru identificarea produsului cosmetic.

Cum este indicat PAO pe etichetă

PAO este indicat in toate tarile Uniunii Europene cu acelasi simbol: un borcan deschis, prezent atat pe recipient cat si pe ambalajul exterior. Termenul de valabilitate al produsului deschis, în luni, este afișat pe borcan sau lângă acesta, scris ca număr, urmat de litera „M” luni.

Cum să-ți dai seama dacă produsele cosmetice expirate s-au deteriorat?

Toată lumea va fi găsit o cremă de față sau alt produs în fundul unei valize și s-a întrebat: ce fac, să-l arunc sau îl pot folosi. Adesea, eticheta tinde să se estompeze și, prin urmare, rămânem nesiguri ce să facem.

Întrebarea comună este: ce se poate întâmpla dacă folosesc produse cosmetice expirate. Iată ce se întâmplă cu produsele cosmetice care au fost deschise de prea mult timp, ar putea:

  • suferă contaminare microbiologică din exterior
  • se deteriorează din punct de vedere chimic
  • reduce dacă nu anulează eficacitatea acestuia

Așa cum se întâmplă și cu alimentele, s-ar putea întâmpla ca, în ciuda datei de expirare, produsul să rămână valabil, dar înainte de a-l folosi, fiți atenți la semnele inconfundabile.

Dacă produsul s-a deteriorat, acestea sunt semnele de avertizare:

  • miros neplăcut sau în orice caz foarte diferit de original
  • variație de culoare foarte frecventă în produsele cosmetice pe bază de natură a
  • prezența mucegaiului
  • pierderea cremosității, întărire
  • formarea unei pelicule uleioase care indică faptul că componentele s-au disociat
  • modificarea formei originale

Cum să evitați expirarea produselor cosmetice 

Câteva sfaturi mici și simple pot fi utile pentru a vă păstra produsele cosmetice intacte cât mai mult posibil.

Conservarea este cheia:

  • nu lăsați produsele deschise pentru a preveni contactul excesiv cu aerul și microorganismele externe
  • depozitați produsele în locuri uscate și ferite de iluminare excesivă
  • atingeți cremele doar cu mâinile foarte curate
  • in cazul machiajului folositi intotdeauna bureti si pensule curati
  • păstrați pachetul curat și pe exterior.

Cosmeticele au expirat după cât timp după cumpărare?

Data de expirare a produselor cosmetice începe nu la cumpărare, ci atunci când îi deschideți ambalajul pentru produse de înfrumusețare perisabile, cum ar fi loțiuni, machiaj și creme.

Așadar, dacă cumpărăm o cremă sigilată sau un fard de obraz sau un tonic facial sigilat ermetic , în momentul în care îl deschidem începe deteriorarea lentă, dar inevitabilă a produsului și, prin urmare, va trebui să numărăm lunile indicate de PAO.

În cazul detergenților, săpunurilor și șampoanelor care nu sunt sigilate ermetic, se presupune că s-au păstrat perfect și de aceea data achiziției contează pentru 30 de luni.

Cosmeticele expirate sunt dăunătoare pentru tine

Lista produselor de înfrumusețare și datele de expirare 

Vrem să vă spunem data de expirare a celor mai comune produse de înfrumusețare:

  • corector și fond de ten lichid: de la 6 la 12 luni
  • creme hidratante pentru corp sau fata: pana la 2 ani
  • creion de ochi lichid: până la 6 luni
  • rimel: până la 6 luni
  • creion pentru ochi și creion pentru buze: de la 1 an la 2 ani
  • fard de pleoape și fard de obraz cremă: de la 6 la 12 luni
  • fard de pleoape și fard de obraz pudră: 12 luni
  • rujuri și luciu de buze: până la 2 ani
  • lacuri de unghii: 2 ani

Cât durează cremele de protecție solară?

Cremele de protecție solară durează 1 anDe asemenea, termenul limită este important pentru că ne reamintește în fiecare an că trebuie să cumpărăm o nouă protecție solară. Daca nu termini lotiunea de soare in vara de vara, trebuie sa stii ca trebuie achizitionata noua vara viitoare.

La expirarea acestuia contribuie diverși factori: expunerea la soare, sare, utilizarea în aer liber. Pe scurt, este mai bine să cumperi unul nou în fiecare an

Cât durează cremele de față?

Cremele de față deschise au de obicei un termen de valabilitate de 12M, dar adesea și 6M.
De fapt, sunt produse foarte delicate care au adesea componente care se deteriorează ușor.

Cât durează creionul pentru ochi?

Creioanele de machiaj pentru ochi au o durată de valabilitate de aproximativ 2 ani, dar îți dăm un sfat: înainte de a-l arunca, ascuți bine creionul pentru că l-ai putea folosi din nou!

Ce daune pot provoca cosmeticele expirate?

Produsele cosmetice expirate pot avea în interior bacterii care s-au format în contact cu mâinile murdare sau cu aerul însuși.

Deteriorarea unei creme expirate

Bacteriile prezente de exemplu într-o cremă expirată ar putea provoca

  • erupție cutanată mai mult sau mai puțin severă
  • reactie alergica

Deteriorarea cremei solare expirate

În cazul cremei solare, dacă produsul a expirat, eficacitatea sa protectoare se pierde și, prin urmare, ar putea provoca, de exemplu, arsuri solare .

Deteriorări cauzate de machiajul expirat

În cazul machiajului în contact cu pielea delicată a feței sau în contact cu ochii, precum creionul de ochi, rimelul și fardurile de pleoape, dacă sunt folosite după data de expirare pot provoca:

  • conjunctivită
  • roșeață a ochiului
  • lacrimare în exces

Fondul de ten sau fardul expirat poate provoca:

  • roșeață a pielii
  • alergii
  • achiziționarea de cosuri

Deteriorarea unui parfum vechi

De asemenea, parfumurile se deteriorează și își pot schimba mirosul în miros neplăcut și pot păta pielea.

Cosmeticele expirate unde sunt aruncate?

Dacă produsul tău cosmetic a expirat, este timpul să-l arunci la gunoi, fără să stai pe gânduri.

În acest moment, totuși, trebuie să știți cum să vă diferențiați deșeurile atât de partea ambalajului, cât și de produsul real.

Ambalajul este de obicei din plastic și, prin urmare, trebuie pus la colectarea separată a deșeurilor cu plasticul reciclabil.

În cazul cremelor, ambalajul este adesea din sticlă sau ceramică și trebuie aruncat conform regulilor municipalității dumneavoastră. Nu uitați să clătiți bine recipientul mai întâi pentru a facilita fazele de reciclare.

În cazul machiajelor precum rimelul sau creionul de ochi, dacă este imposibil să separați partea reciclabilă de partea nereciclabilă, este o bună practică să o aruncați în deșeurile nesortate. 

Ce parere ai?

0 / 5

Your page rank:


Denisa Stancu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *