Am încercat câteva rețete pentru ca tu să faci o mască calmanta pentru pielea sensibilă, care reduce iritația și este complet naturală. Rezultatele sunt uimitoare! Rețete de măști cu miere, iaurt, mușețel, argilă, castraveți și banane.
Care sunt caracteristicile pielii sensibile
Piele sensibilă și foarte reactivă. Se caracterizează prin senzații neplăcute precum arsură, mâncărime, usturime și senzație de strângere, disconfort care este adesea asociat cu alte tulburări, precum roșeața și deshidratarea.
Pielea poate deveni sensibilă indiferent de natura sa: uscată, grasă sau combinată
După cum vom vedea mai bine mai târziu, manifestările tipice ale pielii sensibile pot fi cauzate atât de factori externi, cât și interni.
Cauzele pielii sensibile
Factorii care declanșează manifestările tipice ale pielii sensibile sunt diverși.
Cauze externe
- Modificări ale temperaturii care declanșează eliberarea de histamină, molecula care provoacă mâncărime și vântul rece
- Radiația ultravioletă de la soare : pe lângă faptul că este una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii pielii, provoacă stres oxidativ
- Poluare : depuneri de praf fin pe suprafata pielii, determinand slabirea barierei de protectie superficiala care la randul ei provoaca deshidratare si cresterea sensibilitatii pielii la agentii externi.
- Produse cosmetice care nu sunt potrivite pentru tipul tău de piele
Cauze interne
- Intoleranță la gluten : suspiciunea trebuie să apară mai ales dacă manifestările clasice apar după consumul de alimente care conțin gluten, precum pastele și pâine
- Alimente picante : Capsaicina , conținută în alimentele picante, poate activa receptorii pielii declanșând roșeața și înroșirea pielii
- Modificări hormonale legate de ciclul menstrual sau faza de peri-menopauză
- Alcoolul pentru ca produce vasodilatatie la nivelul pielii si actioneaza si ca diuretic, deshidratand astfel pielea si facand-o mai sensibila la agresiunile venite din exterior.
- Emoții puternice și stres . Pentru a menține starea emoțională la distanță, pot fi folosite tehnici de mindfulness
Cum să-mi dau seama dacă am pielea sensibilă
Manifestările tipice ale pielii sensibile sunt:
- senzatie arzatoare
- roşeaţă
- mâncărime și furnicături ale pielii
- piele mai puțin elastică
- descuamarea și crăparea pielii
- piele uscată și deshidratată
- tensiune și senzație de piele „strânsă”
- piele aspră
Pentru ce este o mască calmanta?
- hidratează și repară pielea
- stinge inflamația pielii
- restabilește echilibrul natural al pielii
- ofera alinare in caz de iritatii si roseata
- relaxează pielea
O masca total naturala
Există remedii alternative care sunt valabile și la fel de hrănitoare, dar mult mai naturale. De data aceasta vorbim despre măștile de față DIY , pe care le poți face acasă cu fructe și legume de sezon . Nu costă mult și cu măsurile de precauție potrivite și puțin timp disponibil pot fi cu adevărat eficiente.
Ingredientele pot fi combinate la infinit si iti permit sa modifici orice excipient in functie de produsele pe care le ai acasa sau de sezon, dar si dupa propriile gusturi.
Reteta pentru o masca calmanta pentru pielea sensibila
Se folosesc lapte și cartofi, iar ingredientele de care aveți nevoie sunt disponibile în supermarket și farmacie:
- 1 cartof alb, făinoasă , fiert și făcut piure
- 1 lingurita de lapte
- 1 lingurita apa de trandafiri
Ingrediente suplimentare recomandate:
- 1/2 lingurita de glicerina
- 2 sau 3 picaturi de ulei esential de musetel
Pregătirea. Curățați cartoful, curățați-l de coajă și fierbeți-l. Apoi reduceți-l la un piure. Combinați-l cu celelalte ingrediente într-un castron și bateți cu un tel pentru a reduce la o cremă netedă și densă. Se aplica pe fata curata si uscata si se lasa sa actioneze 10-15 minute. Clătiți cu apă caldă și continuați cu crema dvs. hrănitoare.
Se poate pastra maxim 3 zile la frigider intr-un recipient de sticla inchis.
Măști calmanta pentru pielea sensibilă cu avocado
Avocado este un fruct care, datorită proprietăților sale, este adesea folosit pentru prepararea produselor de înfrumusețare DIY.
Sa vedem cum sa prepari o masca linistitoare si in acelasi timp hidratanta. Avem nevoie:
- jumătate de avocado copt
- 1 lingura de iaurt simplu
- 2 linguri de miere de salcâm
- 5 picaturi de laptisor de matca
Pregătirea . Cu ajutorul unei furculițe, zdrobiți bine pulpa de avocado. Adăugați toate ingredientele (picăturile de lăptișor de matcă ultimele) și amestecați totul până obțineți un amestec omogen. Se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 15-20 de minute. Clătiți totul cu apă caldă.
Să ne uităm acum la o altă rețetă pe bază de avocado, potrivită pentru pielea foarte sensibilă care devine adesea roșie și iritată. Ingrediente necesare:
- jumătate de avocado copt
- o lingurita de fulgi de ovaz
- o lingură de brânză quark
- un strop de miere
Pregătirea . Pasează avocado până devine un fel de piure. Apoi adăugați brânza de quark, fulgi de ovăz și miere. Se amestecă totul cu grijă și se aplică pe față, lăsând să acționeze aproximativ o jumătate de oră.
Mască revigorantă și calmanta
Vă oferim acum o mască liniștitoare, potrivită pentru iritații după expunerea la soare.
- 4 linguri de lapte fierbinte
- 4-5 pistiluri de șofran
- 2-3 picături de suc de lămâie
Utilizare . Luați un tampon de bumbac și scufundați-l în soluția obținută. Apoi trece-l pe piele și lasă-l să acționeze câteva minute. Apoi clătiți cu apă rece.
Mască calmanta cu iaurt și miere
Iaurtul este un aliment pe care îl avem cu toții acasă și este baza optimă pentru măștile calmante deoarece conține probiotice și proteine calmante. In reteta pe care urmeaza sa o propunem, pe langa iaurt, efectul calmant este dat si de prezenta pudrei de cacao, un flavonol util pentru calmarea iritatiilor.
- 1 lingura de iaurt simplu
- 1 lingurita cacao pudra
- 1 lingurita miere
Pregătirea . Combinați toate ingredientele într-un castron mic și amestecați cu grijă. Apoi întindeți amestecul pe față și lăsați-l să se odihnească aproximativ 20 de minute; la final clătiți cu multă apă.
Mască calmanta cu iaurt și argilă
O alta masca potrivita tenului sensibil si tot pe baza de iaurt este urmatoarea.
- 2 linguri argila alba
- 2 linguri iaurt simplu
- 2 linguri de apă de floare de portocal
- 1 picatura de ulei esential de calendula
Pregătirea . Amestecă toate ingredientele, adăugând uleiul de galbenele doar la sfârșit. Aplicați pe fața curată și lăsați să acționeze aproximativ o jumătate de oră sau 30 de minute. Apoi clătiți cu apă caldă.
Mască calmanta și răcoritoare pe bază de castraveți
Bogat in apa, castravetele are o actiune imediata de revigorare. În plus, calmează în caz de iritație și hidratează chiar și straturile mai profunde ale epidermei. Este cunoscută aplicarea sa pe ochii obosiți pentru reducerea pungilor.
Mai jos sunt câteva măști liniștitoare pe bază de castraveți și alte ingrediente cu același efect.
Mască cu miere
Această mască include și adaos de miere, care este un puternic calmant datorită proprietăților sale antiseptice.
- 1 castravete
- 1 albus de ou
- 1 lingura miere
Pregătirea . Rade castravetele și obține 2 lingurițe. Intre timp batem spuma albusul pana devine spumoasa. În acest moment, încălziți mierea la foc mic până se lichefiază. La final, combinați toate ingredientele și așteptați ca amestecul rezultat să se răcească. Aplicați masca pe față și așteptați 15 minute. Apoi clătiți cu apă caldă.
Mască cu argilă albă și castraveți
Argila albă are proprietăți calmante și purificatoare.
- 1 castravete
- 1 lingura argila alba
- 20 de frunze de mentă proaspătă
Pregătirea . Curata castravetele de coaja si amesteca-l cu frunzele de menta, care au efect revigorant. Se filtreaza apoi amestecul obtinut si se adauga lingura de argila alba pentru a obtine o crema nici prea densa, nici prea fluida. Aplicați-l pe față și lăsați să acționeze aproximativ 15 minute, apoi clătiți cu apă caldă.
Mască cu castraveți și iaurt
Iată o mască pe bază de castraveți care este foarte ușor de făcut deoarece necesită foarte puține ingrediente.
- 1/2 castravete
- 1 lingura de iaurt simplu
Pregătirea . Se amestecă jumătate de castravete și se adaugă la iaurt. Amestecați bine și aplicați amestecul pe față timp de aproximativ 20 de minute și clătiți.
Mască calmanta cu miere și banane
Pe lângă faptul că este un antibacterian eficient, mierea ajută la menținerea pH-ului natural al pielii; Bananele, la rândul lor, promovează producerea de noi celule ale pielii datorită prezenței vitaminei A.
- jumătate de banană coaptă
- 1 ou
- 3 linguri de fulgi de ovaz gatiti in prealabil in lapte
- o jumătate de lingură de miere
Pregătirea . Cu o furculiță, zdrobiți jumătate de banană. Se adauga apoi faina de ovaz inmuiata in lapte, oul si jumatate de lingura de miere. Lucrați bine amestecul și apoi aplicați-l pe față, masând-o cu mișcări circulare lente. Se lasa sa actioneze un sfert de ora si apoi se clateste, folosind apa calduta.
Mască calmanta pentru piele roșie
Pentru a oferi o ușurare pielii înroșite, vă recomandăm următoarea mască liniștitoare preparată cu ingrediente foarte comune găsite în fiecare bucătărie.
- 50 ml ulei de măsline
- 1 pliculeț de mușețel
Pregătirea . Deschideți plicul de mușețel și diluați conținutul în ulei. Se lasa sa macereze aproximativ o jumatate de ora si apoi se aplica compresa pe pielea uscata si curatata. Așteptați aproximativ douăzeci de minute și apoi clătiți.
Mască calmanta pentru pielea sensibilă
Mai jos este o mască care, pe lângă calmarea iritațiilor, combate și radicalii liberi, principala cauză a îmbătrânirii pielii.
- 1 lingura miere
- 1 lingurita ulei de migdale dulci sau de jojoba
- 1 linguriță frunze de ceai verde în vrac sau pudră de ceai matcha
Pregătirea . Combinați toate ingredientele într-un bol și amestecați cu grijă, astfel încât să se omogenizeze bine. Apoi aplicați amestecul pe față și lăsați să acționeze timp de un sfert de oră. La final, clătiți cu apă caldă.
Mască calmanta și revigorantă
Măceșul este potrivit în special pentru pielea sensibilă, delicată și ușor iritată, deoarece are proprietăți calmante și răcoritoare.
Pentru a pregăti o mască, amestecați doar o mână generoasă de fructe de măceș (proaspete sau uscate). Aplicați amestecul obținut pe gât și pe față și așteptați o jumătate de oră. Apoi îndepărtați cu apă proaspătă.
Mască calmanta și reechilibratoare
Sa vedem acum o masca preparata cu ingrediente care calmeaza si reechilibreaza tenul in acelasi timp. Vom folosi ceai verde, util pentru calmarea inflamatiilor si otet de mere care reechilibreaza pH-ul natural al pielii.
- o ceașcă de ceai verde
- o jumătate de lingură de fulgi de ovăz
- 2 linguri iaurt simplu
- 1 lingura otet de mere
- 1 lingurita miere
Pregătirea . Pregătiți ceaiul verde și, cât este încă fierbinte, adăugați fulgii de ovăz. Așteptați câteva minute și apoi adăugați oțetul de mere, iaurtul și mierea. Amestecă totul cu grijă până obții un amestec gros. Se aplica pe fata curata si se lasa sa se odihneasca aproximativ 15 minute. După timpul de expunere indicat, îndepărtați masca folosind o cârpă moale și umedă. La final, clătiți pielea cu puțină apă rece.
Mască calmanta cu unt de shea
Datorită proprietăților sale care conferă catifelare și elasticitate pielii, untul de shea este un excelent ingredient de bază pentru preparatele indicate pentru cea mai delicată piele.
- 1 lingura unt de shea
- 1 lingurita de ulei de masline
- ulei esențial de portocale dulce
Pregătirea . Topiți untul de shea cu uleiul la bain-marie. Lăsați să se dizolve departe de căldură și apoi adăugați câteva picături de ulei esențial de portocale dulci. Aplica solutia obtinuta pe fata si lasa sa actioneze aproximativ un sfert de ora. Apoi, îndepărtați totul cu lapte demachiant delicat și apă caldă.
Mască calmanta și hidratantă
Să vedem acum cum să prepari o mască de față liniștitoare și hidratantă, care să ofere alinare pielii iritate și să o hrănească în același timp.
- o oală cu iaurt simplu
- o lingurita de miere
- o jumătate de cană de fulgi de ovăz
Pregătirea . Mai întâi, combinați făina și iaurtul până obțineți un amestec cu o consistență nici prea lichidă, nici prea groasă. Apoi, continuând să amestecați, adăugați mierea. Întindeți amestecul pe față și așteptați aproximativ 15 minute. La final, clătiți cu apă caldă.
Mască calmanta pentru a reduce iritația
Un fruct foarte util pentru calmarea inflamației pielii este papaya , care este bogat în vitamine , enzime și minerale care vizează reducerea iritației, combaterea radicalilor liberi și hidratarea pielii.
Tăiați fructele în jumătate și îndepărtați coaja și semințele interne. Apoi taiați-o în cuburi și apoi amestecați până obțineți un amestec omogen. Se întinde pe față și se lasă să acționeze 15 minute. Îndepărtați folosind un burete umezit cu apă caldă.
Mască calmanta cu căpșuni pentru pielea sensibilă și delicată
Pentru îngrijirea pielii sensibile și delicate ale feței, căpșunile sunt excelente.
- 30 de căpșuni
- 30 de picaturi de tinctura mama de calendula
- apa calda
Pregătirea . Într-un blender, amestecați căpșunile împreună cu tinctura mamă de calendula. Intre timp adaugati putin cate putin apa calduta pana obtineti un amestec tartinabil. Întindeți-l pe față și lăsați să acționeze aproximativ o jumătate de oră, apoi îndepărtați totul cu multă apă caldă.
Mască calmanta cu roșii
Roșia este, de asemenea, foarte eficientă la nivel liniștitor, deoarece are proprietăți antiinflamatorii, răcoritoare și antioxidante.
- o rosie
- 2 lingurite de iaurt simplu
- 1 lingurita suc de castraveti
- 4-5 frunze de menta zdrobite
Pregătirea . Amestecați roșia și apoi treceți-o printr-o sită astfel încât să păstrați doar pulpa pasată și îndepărtați coaja și semințele. Apoi colectați pulpa de roșii amestecată și adăugați sucul de castraveți, iaurtul și frunzele de mentă zdrobite. Se aplica pe fata si se lasa sa se odihneasca aproximativ 15 minute; apoi clătiți cu apă caldă.
Care este cel mai bun moment pentru a face o mască de față
Măștile faciale pot fi practicate de 1 sau 2 ori pe săptămână , de preferință seara, după curățarea adecvată a pielii. ceea ce o va face gata să primească cel mai bine tratamentul hrănitor.
La sfârșitul timpului de aplicare, fața trebuie clătită bine cu apă curentă. Pot apărea cazuri excepționale de alergie la fructele roșii, papaya sau din cauza acidului de lămâi, ananas și portocale.În aceste cazuri, clătiți imediat și încercați, după câteva zile, cu produse mai puțin agresive.
Vrei sa incerci? Spuneți-ne experiențele dumneavoastră în această privință în comentarii.
0 Comments