Îndepărtează celulele moarte ale pielii de pe față pentru a dezvălui o piele mai netedă și mai strălucitoare. Gândește-te la exfoliere ca la aspectul de curățare profundă al rutinei tale de îngrijire a pielii. Demachiantul zilnic ajută la eliminarea machiajului, a uleiului și a murdăriei de la suprafață care se acumulează pe parcursul zilei, în timp ce un exfoliant intră într-adevăr acolo și îndepărtează celulele moarte ale pielii care s-au acumulat în timp. „Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și lasă pielea mai fină și mai strălucitoare”, spune Patricia Farris, MD, dermatolog cu sediul în Metairie, Louisiana.
Asta nu este tot – exfolierea pielii poate face ca, de asemenea, cremele și serurile să se absorbe mai eficient, spune dr. Farris. Odată ce acel strat superior de piele este îndepărtat, produsele vor putea pătrunde mai profund în piele, ceea ce în timp poate oferi pielii o strălucire tinerească, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD).
Ce tipuri de exfolieri pentru piele sunt disponibile?
Exista doua tipuri de exfolianti: exfolianti fizici si exfolianti chimici. Amândoi își fac treaba, dar o fac în moduri diferite.
Cum funcționează exfolianții fizici
Exfolianții fizici funcționează prin îndepărtarea fizică a celulelor cu agenți de spălare vizibili. „Exfolianții fizici conțin boabe sau nuci măcinate fin care, atunci când sunt frecate pe piele, ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii”, spune Farris. S-ar putea să vă exfoliați cu acestea folosind o perie de curățare, o mănușă, un dispozitiv de microdermabraziune la domiciliu sau doar vârful degetelor, spune ea. „Marește circulația și oferă pielii tale un pic de strălucire”, spune Farris. „De asemenea, lasă pielea netedă și mătăsoasă.”
Cum funcționează exfolianții chimici
Pe de altă parte, exfolianții chimici funcționează prin dizolvarea celulelor moarte ale pielii cu acid, spune Farris. Există doi acizi principali de căutat în categoria exfolianților chimici: alfa hidroxiacizi (AHA) și beta hidroxiacizi (BHA).
AHA – cum ar fi acidul glicolic, cel mai comun – funcționează prin întreruperea legăturii dintre celulele moarte ale pielii pentru a le face ușor de curățat, potrivit cercetărilor .
Conform unei analize, AHA-urile sunt solubile în apă, în timp ce BHA-urile sunt solubile în grăsimi, ceea ce înseamnă că pot tăia foliculii grasi pentru a pătrunde adânc în piele . Acest lucru face ca BHA să fie o alegere bună pentru tipurile de piele grasă și pentru persoanele cu piele predispusă la acnee . Căutați acid salicilic, cel mai popular BHA, în special. Un mic studiu a constatat că un acid salicilic local cu o concentrație de 1,5% aplicat de două ori pe zi timp de o lună a îmbunătățit acneea facială la 95% dintre participanții la studiu.
De asemenea, puteți folosi un produs exfoliant care combină cei doi acizi SkinMedica AHA/BHA Exfoliating Cleanser ). Se spune că beneficiile acestor substanțe chimice merg dincolo de exfoliere. „Aceste aplicații multifuncționale ușurează pigmentarea, reduc aspectul porilor, înmoaie liniile fine și ridurile și chiar îmbunătățesc erupțiile”, spun medicii dermatologi.
Cum îți exfoliezi corect pielea?
Depinde de ce exfoliant alegeți să utilizați, dar să știți că este un drum lung. De asemenea, nu doriți să vă exfoliați pielea în fiecare zi (vorbim mai multe despre asta mai târziu).
Folosind un exfoliant fizic
Dacă utilizați un exfoliant fizic, umeziți-vă mai întâi fața, apoi aplicați o cantitate mica de exfoliant. Masează-l pe piele cu mișcări circulare, apoi clătește cu apă. Verificați și instrucțiunile produsului – unii vă sfătuiesc să lăsați produsul să acționeze timp de 30 de secunde sau un minut înainte de clătire.
Folosind un exfoliant chimic
Pe de altă parte, exfolianții chimici sunt, în general, tratamente care nu au nevoie de clătire, cu excepția cazului în care este un peeling sau o mască. Aplicați una sau două picaturi pe pielea curată și uscată și gata. Din nou, citiți instrucțiunile produsului pentru a vă asigura că îl utilizați corect.
Apoi ungeți-vă cu crema hidratantă și alte produse de îngrijire a pielii pentru a profita de beneficiul sporit de penetrare. Și nu uitați de protecție solară. Potrivit unui studiu , AHA-urile în special pot face pielea mai sensibilă la soare.
Este posibil să-ți exfoliezi prea mult pielea?
Deși exfolierea este în general bine tolerată odată ce găsiți produsul și frecvența potrivite, nu este sigură pentru persoanele cu acnee inflamatorie sau rozacee, conform AAD. Aceste persoane ar trebui să se consulte cu un dermatolog înainte de a începe un regim de exfoliere, deoarece anumiți exfolieri pot agrava aceste condiții.
Toți ceilalți ar trebui să fie atenți, de asemenea, deoarece exfolierea excesivă poate fi dură pentru piele și poate provoca iritații, spune Zain Husain, MD , un dermatolog certificat de consiliu și fondator al Centrului de Dermatologie și Estetică New Jersey din Marlboro, New Jersey. Pe scurt: nu te exfolia in fiecare zi. „Exfolierea zilnică poate fi destul de iritanta și uscatoare pentru piele”, spune dr. Husain. El recomandă exfolierea o dată sau de două ori pe săptămână, deși adaugă că puteți crește această frecvență în lunile de vară, când aerul nu este la fel de uscat.
Nu există o limită exactă a cât de multă exfoliere va fi prea mare, deoarece depinde de tipul tău de piele și de exfoliantul pe care îl folosești. Farris spune că persoanele cu pielea grasă pot tolera, de exemplu, exfolierea zilnică. Fiți pregătiți pentru unele încercări și erori și acordați atenție modului în care pielea dvs. răspunde. Este roșie după exfoliere? Exagerat de sensibila? Însoțit de o senzație de arsură? Acestea sunt semne pe care trebuie să le reduceți.
Farris recomandă persoanelor cu piele sensibilă să evite periile de curățare și mănușile de exfoliere atunci când folosesc exfoliante fizice. Exfolianții fizici prea agresivi vin și cu riscul de a crea micro lacrimi în piele, care pot duce la traume și posibile infecții. Nici acizii nu sunt în totalitate siguri pentru tipurile de piele sensibilă. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) , AHA-urile pot provoca arsuri, erupții cutanate și umflături, iar cele mai sigure concentrații sunt mai mici de 10% AHA. BHA-urile tind să fie mai puțin iritante, potrivit FDA.
Dacă pielea ta nu răspunde bine la niciuna dintre acestea, caută acizi polihidroxi și acizi bionici. Farris spune că aceștia sunt cea mai nouă generație de hidroxiacizi și un studiu a remarcat că sunt similari cu AHA, dar mai puțin iritanți, făcându-i o alegere bună pentru persoanele cu piele sensibilă. El recomanda demachiantul exfoliant Neostrata PHA Facial Cleanser, care este suficient de blând pentru ca majoritatea oamenilor să îl folosească zilnic.
Așa că exfolierea este importantă – va trebui doar să vezi ce poate face pielea ta
Exfolierea cu un exfoliant fizic sau chimic este un plus util la rutina ta de îngrijire a pielii, dacă scopul tău este pielea mai netedă și mai strălucitoare. Veți dori să vă alegeți exfoliatorul în funcție de tipul de piele. Dacă te lupți cu acnee, BHA-urile pot fi potrivite pentru tine, în timp ce AHA-urile sunt cunoscute pentru combaterea semnelor de îmbătrânire. Dacă nu ai pielea sensibilă (ai noroc), ar trebui să poți tolera un exfoliant fizic (folosind vârful degetelor pentru a-l aplica va fi mai blând decât o perie de curățare).
Indiferent ce alegeți, aveți grijă să nu exagerați, deoarece exfolierea poate duce la roșeață și iritație. Diferite tipuri de piele reacționează diferit, așa că testați câteva produse pentru a vedea ce poate tolera pielea dvs. sau consultați medicul dermatolog pentru a vedea ce vă recomandă.
0 Comments