Petele solare, cicatricile de acnee și petele maro mari sunt toate semne de hiperpigmentare pe piele. Încercați aceste trucuri pentru un ton mai uniform al pielii.
Dacă te deranjează petele întunecate din cauza hiperpigmentării pielii tale, un lucru este clar: astăzi există mai multe opțiuni pentru ștergerea acelei colorări inofensive, dar supărătoare decât oricând.
Ce este mai exact hiperpigmentarea? Este orice zonă de piele care arată mai închisă decât nuanța naturală a pielii, deoarece pigmentul maro melanină este supraprodus. Hiperpigmentarea poate fi observată în petele hepatice (sau petele de vârstă) și petele solare, după cum notează Clinica Cleveland.
4 factori care pot provoca hiperpigmentare
Potrivit Clinicii Cleveland, acestea sunt cele mai frecvente cauze ale hiperpigmentării – și pot afecta oamenii de toate nuanțele de piele în diferite grade.
1. Inflamație
Traumele cutanate – cum ar fi acneea, eczema, mușcăturile de insecte, tăieturile, zgârieturile, chiar și zgârieturile sau frecarea de la, să zicem, frecarea puternică – pot declanșa inflamația. Inflamația, la rândul său, poate trimite celulele producătoare de pigment în viteză mare, lăsând în urmă o pată întunecată după vindecarea rănii. Când inflamația este cauza decolorării, este adesea denumită hiperpigmentare post-inflamatoare.
2. Expunerea la soare
Potrivit Clinicii Mayo, razele UV ale soarelui declanșează producția suplimentară de melanină ca o modalitate de a-ți apăra pielea de deteriorare. Melanina în plus este cea care vă oferă un bronz. Dar atunci când expunerea la soare este frecventă sau excesivă poate face să apară pete întunecate. Deși petele solare nu sunt canceroase, conform Societății Americane de Chirurgie Dermatologică, pielea expusă la soare poate dezvolta pete precanceroase care arată similar cu petele solare. Din acest motiv, este important să aveți pielea verificată anual de către un dermatolog.
3. Melasma
Deseori denumită „mască a sarcinii”, melasma este caracterizată de pete maronii care se formează de obicei la femeile cu niveluri hormonale fluctuante, cum ar fi în timpul sarcinii. Acest tip de hiperpigmentare apare cel mai adesea la femei, dar poate apărea și la bărbați. Se crede că este declanșată de o combinație de expunere la soare, genetică și modificări hormonale, deoarece a fost, de asemenea, legată de utilizarea contraceptivelor orale, conform experților de la Colegiul American de Dermatologie Osteopatică. În plus, conform Clinicii Cleveland, alte medicamente hormonale utilizate pentru controlul nașterii și simptomele menopauzei pot provoca melasma, precum și alte tipuri de medicamente discutate mai jos.
4. Condiții medicale sau medicamente
Hiperpigmentarea poate fi cauzată de boala Addison, o tulburare a glandei suprarenale care poate crește producția de melanină. Anumite medicamente, inclusiv antibioticele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și antimalaricele pot crește riscul de hiperpigmentare, potrivit unei cărți publicate de StatPearls în iulie 2022. Unele medicamente pentru chimioterapie pot provoca, de asemenea, hiperpigmentare temporară. În cazul medicamentelor pentru chimioterapie, petele întunecate asociate se rezolvă de obicei la 10 până la 12 săptămâni după încheierea tratamentului, deoarece celulele noi ale pielii le înlocuiesc pe cele moarte.
Cele mai bune modalități de a trata și de a preveni viitoarele hiperpigmentări
Astăzi, există o mulțime de corectori ai punctelor întunecate din care să alegeți, dar este la fel de esențial să le abordați preventiv. Următorii pași dovediți științific vă pot ajuta.
Păstrați pielea umedă pentru a stimula circuitul celular
În timp ce scopul tău principal cu hiperpigmentarea este de a lumina petele întunecate, o cremă eficientă de hidratare fără prescripție medicală ar trebui să conțină ingrediente de care beneficiază pielea în alte moduri. „În plus față de abordarea problemelor pigmentare, un produs bun va avea agenți de hidratare precum glicerina sau acidul hialuronic și poate chiar un retinol pentru a stimula circuitul celular”, spune Doris J. Day, MD, profesor asistent clinic de dermatologie la NYU Medical. „Aceste ingrediente inactive permit agenților de strălucire activi să funcționeze mai eficient.”
O bună cremă hidratantă poate restabili, de asemenea, bariera de lipide sau grăsime a pielii, ajutând noile celule ale pielii să rămână sănătoase pe măsură ce ies la suprafață în locul celor vechi.
Țineți mâinile departe de cosuri, mușcături de insecte, puncte negre și alte răni
Oricât de tentant ar fi să stoarceti un cos sau un punct negru încăpățânat, amintește-ți avertismentul mamei tale: „Nu atinge!” — și urmează acel sfat. „Scărpinatul și stoarcerea unui cos va crește doar inflamația care este responsabilă pentru decolorarea pielii”, spune Jeanine Downie, MD, dermatolog și director al Image Dermatology din Montclair, New Jersey. „Cu cât te încurci mai mult cu ea acum, cu atât va arăta mai rău mai târziu”.
Explorați opțiunile de albire OTC
Cu cât tratați mai devreme hiperpigmentarea, cu atât va fi mai ușor de șters. „Pigmentul din petele maro se poate deplasa mai adânc în piele în timp”, explică dr. Downie.
Ingredientele pentru eradicarea petelor de căutat în tratamentele OTC includ acizii azelaic și glicolic, vitamina C și retinoizii, spune Asociația Academiei Americane de Dermatologie.
„Tratamentele care conțin ingrediente precum vitamina C, rădăcina de lemn dulce și acidul kojic ajută la reducerea hiperpigmentării prin inhibarea tirozinazei, o enzimă responsabilă de formarea melaninei care întunecă pielea”, spune Ni’Kita Wilson, chimist cosmetic din New York City . în 2017, în Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry , susține sfatul lui Wilson, observând că cunoașterea legăturii dintre tirozinază și excesul de melanină a dus la creșterea mai multor produse OTC cu ingredientele menționate mai sus.
În timp ce multe dintre aceste ingrediente OTC au efecte de „albire” asupra petelor întunecate, dermatologii avertizează cu tărie împotriva aplicării de înălbitor lichid pe piele, deoarece unele produse importate pentru iluminarea pielii s-au dovedit a fi contaminate cu mercur, steroizi și alte ingrediente dăunătoare.
Luați în considerare un Rx pentru decolorarea persistentă a pielii
Dacă remediile OTC nu ajută, este timpul să apelați la profesioniști. Dermatologii consideră că produsele cu hidrochinonă, singure sau combinate cu alți decoloranți, sunt standardul de aur pentru estomparea petelor întunecate, deoarece încetinește producția de pigment. Acestea sunt disponibile pe bază de rețetă. „Este indicația noastră”, spune Downie, „pentru că, spre deosebire de multe dintre ingredientele din produsele OTC, aproape întotdeauna funcționează la eliminarea hiperpigmentării.” Rugați medicul dermatolog să monitorizeze îndeaproape tratamentul cu hidrochinonă, adaugă ea, deoarece în concentrații mari hidrochinona poate provoca sensibilitate la soare și poate albi pielea.
În plus față de hidrochinonă, dermatologul dumneavoastră vă poate prescrie alte tratamente, cum ar fi crema topică cu cortizon sau tretinoina, un tip de vitamina A sintetică.
Protejează-ți pielea de soare
Cea mai eficientă modalitate de a preveni decolorarea indusă de soare este aplicarea cu sârguință a unei creme de protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare, în fiecare zi, chiar și în zilele înnorate sau răcoroase. „Razele UV pur și simplu trimit pigmentul în exces, transformând petele întunecate mai întunecate”, spune dr. Day. „Trebuie să purtați cremă de protecție solară zilnic pe zonele expuse.”
SPF se referă numai la protecția împotriva razelor UVB cu unde scurte. Pentru a proteja, de asemenea, împotriva razelor UVA cu unde lungi, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă să alegeți un produs care conține Mexoryl, Parsol 1789, dioxid de titan, oxid de zinc sau avobenzonă.
În plus, dermatologii recomandă evitarea soarelui în aer liber între orele 10:00 și 14:00, când soarele este cel mai puternic. De asemenea, puteți purta o pălărie cu boruri largi pentru a vă proteja capul, precum și fața, urechile și gâtul.
Întrebați un dermatolog despre opțiunile de înaltă tehnologie
Dacă soluțiile de actualitate nu rezolvă problema, poate doriți să discutați cu dermatologul despre modalități mai agresive de a elimina decolorarea, cum ar fi peelingurile chimice, microdermabraziunea sau dermoabraziunea sau, conform Asociației Internaționale pentru Medicii în Medicină Estetică, un laser (procedura de refacere la suprafata). (Notă importantă: dacă aveți melasmă, laserele sunt considerate tratamente de linia a treia, deoarece nu s-a descoperit că ele scăpa de producția de melanină în exces, potrivit unei recenzii publicate în martie 2017 în Jurnalul Internațional de Dermatologie a Femeilor.
Alți pași pentru a preveni sau a minimiza daunele viitoare
Pe langa tratament si protectie solara, exista si alte masuri preventive pe care le poti lua pentru a minimiza aparitia viitoarelor pete intunecate. Țineți-vă de produse blânde de îngrijire a pielii care nu ustură și nu ard, deoarece iritația se poate agrava sau declanșa hiperpigmentarea. De asemenea, protejați-vă împotriva altor factori declanșatori obișnuiți de întunecare a pielii utilizând medicamente pentru acnee pentru a combate cosurile, precum și spray-uri pentru a preveni mușcăturile de insecte.
0 Comments