Cum să faci față căderii părului din cauza Alopeciei Areata


Un diagnostic de alopecie areata (AA) poate duce la discuții cu un dermatolog despre cum să gestionați și să tratați cel mai bine această afecțiune autoimună. Cu toate acestea, a fi diagnosticat cu această formă incurabilă, uneori pe tot parcursul vieții, de cădere a părului poate aduce și aspecte emoționale semnificative de luat în considerare.

„Alopecia areata poate fi absolut devastatoare pentru pacienți și pentru cei dragi”, spune Brittany Craiglow, MD , de la Dermatology Physicians din Connecticut și profesor asociat adjunct de dermatologie  la Yale School of Medicine din New Haven. „Este important ca cei afectați să înțeleagă că este normal ca căderea părului să fie foarte supărătoare – nu este într-adevăr „doar păr”.

În plus, Pareen Sehat , director clinic la Well Beings Counseling  din Vancouver, British Columbia, Canada, explică că multe persoane cu alopecie areata se confruntă cu stres continuu, anxietate și alte preocupări legate de sănătatea mintală. „Aspectul cuiva este un factor cheie în a-l ajuta să-și mențină o imagine de sine pozitivă”, spune ea. „Așadar, căderea părului tinde să distrugă încrederea și stima de sine a unei persoane. „Este posibil să nu se mai simtă frumoși, provocând, la rândul lor, depresie și afectând sănătatea mintală.”

Pe lângă respectarea planului de tratament recomandat de un dermatolog pentru cazul dumneavoastră specific de alopecie areata, am discutat cu experți despre alte modalități prin care puteți face față zilnic atunci când gestionați această afecțiune autoimună imprevizibilă.

În general, AA este cauzată de același răspuns autoimun în organism ca și alte afecțiuni de sănătate menționate mai sus, cu factori genetici suspectați. Se caracterizează printr-un sistem imunitar care atacă foliculii de păr, afectând modul în care părul tău crește. Acest lucru poate afecta părul de pe scalp, părul de pe corp sau ambele. Fiecare subtip este clasificat în funcție de severitatea, debutul și amploarea căderii părului. Conform NIH, principalele tipuri de AA sunt:

  • Alopecia areata neregulată
  • Alopecia totală
  • Alopecia universală

Încercați să gestionați stresul

Stresul nu este o cauză directă a alopeciei areata, dar poate fi considerat un declanșator, deoarece mulți oameni care au experimentat un debut recent de noi simptome au avut și un stres semnificativ.

„Stresul poate apărea la orice vârstă”, explică Brooke Jackson, MD ,  medic dermatolog și chirurg dermatologic  din Durham, Carolina de Nord. „Am avut copii mici care dezvoltă AA declanșat de evenimente care schimbă viața — o nouă școală, un bătăuș, un frate acasă și divorțul părinților. Unii dintre pacienții mei adulți l-au dezvoltat din cauza factorilor de stres – buni sau răi.”

Ea observă că unii dintre factorii de stres pe care i-a văzut declanșând AA la unii dintre pacienții ei adulți includ un deces în familie, o boală în familie, o mișcare majoră, planificarea unei nunți și educarea copiilor la domiciliu în timp ce lucrează de acasă, doar pentru numiți câteva. Reducerea stresului ar putea, de asemenea, să vă ajute să gestionați ciclurile de cădere și recreștere a părului.

 Pentru a ajuta la gestionarea stresului în timp ce se confruntă cu alopecia areata, Dr. Jackson recomandă următoarele strategii:

  • Faceți exerciții zilnice oriunde puteți, cum ar fi o plimbare rapidă în pauza de prânz.
  • Includeți activități relaxante în ziua dvs., cum ar fi yoga și meditația.
  • Lucrați la o bună igienă a somnului dormind cel puțin șapte până la opt ore pe noapte, oferindu-vă timp să vă relaxați fără a utiliza dispozitive electronice sau care emit lumină albastră, cum ar fi smartphone-urile și tabletele.
  • Aflați cum să spuneți nu responsabilităților suplimentare care nu sunt urgente sau necesare.
  • Dezactivează notificările de pe telefon și de pe alte dispozitive când nu lucrezi.

Ea recomandă, de asemenea, să creați limite atunci când puteți. „Nimeni, cu excepția unui copil sau a unui copil sau părinte aflat în întreținere, nu are nevoie de acces 24 de ore pe zi la tine”, spune Jackson.

Luați în considerare adoptarea unei diete antiinflamatorii

„Toate procesele bolii sunt înrădăcinate în inflamație”, explică Jackson. Deși nu există o dietă AA în sine, ea recomandă scăderea inflamației în dieta ta. Dacă sunteți interesat să începeți cu o dietă antiinflamatoare, Jackson recomandă să consultați Forks Over Knives , un program de alimentație pe bază de plante care se concentrează pe alimente integrale. Alte tipuri de diete antiinflamatoare care pot include cantități mici de pește, carne slabă și uleiuri pe bază de plante includ dietele mediteraneene și DASH.

 În plus, o analiză a intervențiilor dietetice în alopecie a constatat o posibilă creștere a părului la persoanele care aveau atât boala AA, cât și boala celiacă, care și-au completat tratamentele cu o dietă fără gluten. Indiferent de planul pe care îl urmați, cercetătorii observă, de asemenea, că obținerea suficientă de proteine ​​este esențială pentru promovarea sănătății generale a părului.

Alte strategii alimentare care ar putea ajuta includ o dietă echilibrată, evitarea dietelor restrictive sau la modă și obținerea de suficienți nutrienți.

 Aceste strategii nu vor vindeca alopecia areata, dar o alimentație bună poate preveni agravarea acesteia – iar consumul de alimente mai hrănitoare vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în general.

Protejează-ți pielea de soare

Pe măsură ce lucrezi pentru a gestiona stresul și a mânca mai bine cu AA, este, de asemenea, important să protejezi orice piele goală de pe scalp și corp de soare. Acest lucru vă poate ajuta la minimizarea riscului de a dezvolta arsuri solare și cancer de piele.

Puteți contribui la minimizarea acestor riscuri purtând ochelari de soare, eșarfe și pălării atunci când sunteți în aer liber, precum și aplicarea de protecție solară în fiecare zi.

În plus, dacă vă pierdeți părul în urechi sau nas, puteți proteja aceste zone ale pielii prin aplicarea de unguente cu antibiotice , cum ar fi vaselina sau Aquaphor. Acest lucru poate ajuta la îndepărtarea germenilor, murdăriei și prafului.

De asemenea, este important să vă protejați pielea de frig, purtând eșarfe, pălării și căști pentru urechi.

Experimentați cu accesorii pentru cap

Pe lângă utilizările mai practice ale articolelor pentru cap, cum ar fi protejarea pielii goale de soare și temperaturi scăzute, medicul dumneavoastră vă poate încuraja să experimentați diferite accesorii din punct de vedere creativ. Acest lucru vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în timp ce vă construiți încrederea în sine. Opțiunile populare includ peruci, pălării și eșarfe.

Dacă sunteți în căutarea unui magazin unic pentru accesorii legate de alopecia areata, luați în considerare piața Fundației Naționale pentru Alopecia Areata . Pe lângă accesoriile pentru cap, puteți găsi articole de păr, o varietate de peruci de calitate la prețuri variabile.

Găsiți un grup de asistență

Alopecia areata este considerată o afecțiune autoimună comună, așa că este important să știi că nu ești singur. Cu toate acestea, este ușor să te simți izolat dacă nu cunoști pe alții care au AA. Aici grupurile de sprijin vă pot ajuta să gestionați unele dintre efectele psihologice pe care le poate provoca alopecia areata.

„Grupurile de sprijin oferă un spațiu sigur pentru cei care se confruntă cu alopecia areata”, explică Sehat. „Le permite oamenilor să întâlnească alții care trec prin aceleași provocări ca și ei. Mai mult, aceste grupuri sunt o modalitate excelentă de a ajuta oamenii să-și reconstruiască imaginea de sine, să îmbrățișeze cine sunt și să devină încrezători în propria lor piele.”

Pe lângă accesorii, Fundația Națională pentru Alopecia Areata a fost resursa online numărul 1 recomandată de experții cu care am discutat.

„Fundația Națională pentru Alopecia Areata este un loc excelent pentru a-i ajuta pe cei care se gândesc să caute terapie pentru a face față stării lor”, spune Sehat. „Fundația are diferite grupuri de sprijin și oferă, de asemenea, asistență online prin mentori de la egal la egal și asistență telefonică. Are multe alte resurse pentru a înțelege mai multe despre alopecie și chiar te ajută să intri în contact cu un terapeut.”

Căutați ajutor de la un consilier sau terapeut

„Consilierii sunt de neprețuit în oferirea de sprijin, un spațiu sigur și sugestii despre cum să gestionați stresul”, spune Jackson. 

Dacă vă confruntați cu anxietatea sau depresia legate de alopecia areata, puteți lua în considerare sprijin individual de la un consilier sau terapeut profesionist. Tehnicile exacte pot varia în funcție de disciplină, precum și de nevoile tale, dar un terapeut te poate ajuta să treci peste luptele tale, ajutându-te și să vină cu strategii de adaptare.

„Când lucrați cu clienții, scopul este întotdeauna de a trata rădăcina problemei”, spune Sehat. „Prin urmare, în acest tip de situație, am dori să abordăm și să tratăm anxietatea și stresul care cauzează căderea părului. De asemenea, dacă dorim să aprofundăm cauza principală, aș sugera să abordăm de unde provine anxietatea. În experiența mea clinică, majoritatea anxietăților pe care le trăim ca adulți provin din experiențele copilăriei.”

Sehat explică că terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este un posibil tratament care poate ajuta, precum și alte tehnici de psihoterapie, cum ar fi desensibilizarea și reprocesarea mișcării oculare (EMDR), integrarea duratei de viață și terapiile bazate pe somatice.

Câștigă speranță aflând mai multe despre opțiunile tale de tratament

„Poate fi descurajant să începeți brusc să pierdeți părul, dar există multe opțiuni de tratament pentru a combate căderea părului și a vă reface părul”, spune Michele Green, MD , dermatolog cosmetic din New York . O posibilă opțiune: un inhibitor JAK numit baricitinib (Olumiant), pe care Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente l-a aprobat în iunie 2022 pentru tratarea AA severă.

În plus față de medicamentele orale precum baricitinib, topicele și corticosteroizii injectabili pot fi opțiuni de tratament pentru tine.

Dr. Green recomandă să discutați cu un dermatolog despre opțiuni suplimentare care pot ajuta la tratarea AA, inclusiv injecțiile cu plasmă bogată în trombocite (PRP), 

minoxidil (Rogaine), 

finasterid (Propecia)

și spironolactonă.

Discuând cu un dermatolog despre opțiunile disponibile pentru a ajuta la tratarea alopeciei areata, acest lucru poate îndepărta, de asemenea, atenția de la aspectele mai frustrante ale acestei afecțiuni. De asemenea, puteți întreba despre potențialele tratamente viitoare pe care ar trebui să le urmăriți.

„Învățarea despre tratamentele interesante de la orizont poate oferi, de asemenea, speranța și optimismul atât de necesare”, spune dr. Craiglow. Ea subliniază promisiunea inhibitorilor Janus kinazei (JAK) ca un exemplu de tratament care ar putea fi aprobat ca terapie oficială AA.

Ce parere ai?

0 / 5

Your page rank:


Denisa Stancu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *