Unt de cacao: proprietăți, beneficii și utilizări


Pe lângă faptul că este un ingredient de bază al ciocolatei, untul de cacao este o materie primă cu întrebuințări multiple, utilizată pe scară largă de industria cosmetică pentru a produce rujuri și creme. Să vedem care sunt proprietățile și beneficiile acestei grăsimi de origine vegetală.

Când vorbim despre  unt de cacao ne referim la o grăsime extrasă din boabele de cacao printr-un proces de presare și expunere ulterioară la temperaturi foarte ridicate.

În viața de zi cu zi este prezent în multe produse alimentare și utilizat pe scară largă de industria cosmetică , gândiți-vă doar la clasicele batoane de protecție a buzelor numite, deloc surprinzător, „balsam de buze”.

Unt de cacao: caracteristici nutritive

Untul de cacao este obtinut din amestecul de substante grase obtinute din fagurii unui arbore foarte des intalnit in America de Sud si in zonele tropicale – eobroma cacao – a carui migdale contine seminte cu un continut ridicat de grasimi vegetale care pot fi extrase prin apăsare.

De culoare galben deschis, se solidifică la o temperatură apropiată de 20°aceeași temperatură ca și cavitatea bucală, ceea ce o face excelentă pentru prepararea dulciurilor și a ciocolatei . Puțin uleios la atingere, aromat și vag picant, este bogat în grăsimi saturate, în ciuda faptului că este un produs natural. Prin urmare, consumul său alimentar trebuie să fie moderat.

Proprietățile benefice ale acestei grăsimi sunt conținute în conținutul de acizi grași astfel:  acid palmitic (22,4-26,2%), acid oleic (37,7-38,1%),  acid stearic (34,4-35,4%) și  acid linoleic (2,1%).  

Unt de cacao: beneficii în cosmetică

Datorită prezenței unui nivel ridicat de acizi palmitic și oleic, untul de cacao are o putere de protecție și emolientă ridicată, ceea ce îl face perfect pentru hrănirea pielii. În plus, are  proprietăți antioxidante și stimulează sinteza colagenului, redând tonusul și elasticitatea pielii. Are o acțiune hidratantă și de fermitate asupra țesuturilor, care previne vergeturile , uscarea, mâncărimea și roșeața. Prin urmare, este un excelent  cosmetic natural.

Este un unt folosit de fapt pentru ingrijirea si tratarea tenului uscat, delicat si matur, in ingrijirea buzelor  si a parului.

  • Îngrijirea tenului : este indicat pentru tratarea tenului normal, uscat și matur, de aceea este utilizat pe scară largă în compoziția cremelor anti-îmbătrânire și de slăbire pentru față și corpbalsamuri de buze, săpunuri, creme de corp,  unguente protectoare și calmante. Pentru tenurile mature , în special, se folosește împreună cu uleiuri esențiale de trandafir, argan , borage și primulă . În cazul pielii uscate, cu toate acestea, proprietățile sale emoliente sunt maximizate de sinergia altor uleiuri, precum germeni de grâu, avocado și măsline.
  • Ingrijirea buzelor: pentru a face balsamuri de buze in batoane practice, se foloseste amestecat cu ceara de albine, ulei de ricin si cateva picaturi de ulei esential pentru a da un parfum placut.
  • Ingrijirea parului:  sub forma unei comprese sau masti inainte sau dupa samponare, acest unt vegetal reda vitalitatea parului si il protejeaza de agresiunile externe. Ideal pentru părul cret , uscat sau cu vârfurile deteriorate de soare sau de tratamente excesiv de agresive, cum ar fi folosirea unei plăci de îndreptat. Se foloseste in balsam si sampoane amestecate cu ulei de ricin, sau ulei de cocos pentru impachetari.

Unt de cacao: utilizări în bucătărie

Ca ingredient alimentar este folosit de industria de cofetărie pentru prepararea ciocolatei și a altor specialități. Poate fi folosit pentru producerea de batoane de ciocolată sau amestecat cu lapte și zahăr pentru producerea de ciocolată albă . Un standard comunitar stabilește că produsele care pot fi definite drept „ciocolată” trebuie să fie produse pornind de la 95% unt de cacao. Mult mai strictă este legea americană care exclude total folosirea grăsimilor alternative.

Ce parere ai?

0 / 5

Your page rank:


Denisa Stancu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *