Fie că este o trăsătură cu care ne-am născut sau efectul temporar al oboselii, este un semn pe care toată lumea ar dori să-l ștergă. Vorbim despre urâtele cearcăne de sub ochi, acele brazde albăstrui inestetice care apar sub ochi dându-ne un aspect cu adevărat groaznic: obosit, irosit și nesănătos.
Să vedem atunci împreună care sunt remediile naturiste pentru a le elimina sau, măcar, a le estompa.
Ce sunt cearcanele intunecate
Cearcănele sunt halouri întunecate care apar în zona de sub pleoapa inferioară. Sunt o imperfecțiune „democratică”, deoarece sunt comune atât la bărbați, cât și la femei. Uneori sunt însoțite și de pungi și umflături sub ochi.
Ele dau un aspect uzat pentru ca fac fata sa para obosita.
Tipuri de cearcăne
Există diferite tipuri de cearcăne. Să ne concentrăm pe cele două cele mai comune și răspândite:
- albăstrui-violet , cauzat în principal de stagnarea microcirculației
- bej-maro, bazat pe nuanța pielii
În general, stagnarea microcirculației este mai vizibilă pe pielea deschisă la culoare, în timp ce al doilea tip de cearcăne este mai frecventă pe pielea închisă la culoare.
Cearcane intunecate
Ochii sunt înconjurați de o anumită cantitate de grăsime în care curg numeroase capilare care alimentează zona cu sânge. Din diverse motive, se poate întâmpla ca aceste capilare să se rupă, provocând astfel scurgerea unor cantități foarte mici de sânge. Acest sânge tinde să se acumuleze în zona de sub ochi, unde pielea este mai subțire, creând un adevărat microedem. Deoarece sângele este bogat în fier, pielea rămâne pătată asumând acele nuanțe tipice de gri/negru/maro închis.
Cearcănele pot apărea din mai multe motive. Cele mai frecvente motive includ stres intens, deshidratare, odihnă slabă, modificări ale pigmentării pielii, alimentație necorespunzătoare, fragilitate capilară și dermatita de contact atopică sau alergică.
Cearcăne roșii
Este destul de obișnuit ca cearcanele roșii să apară la persoanele care nu beau suficientă apă sau care consumă prea multă alimente sărate, ceea ce provoacă retenție excesivă de lichide și acumularea acesteia în unele zone ale corpului, inclusiv în țesuturile din jurul ochiului.
Adesea, la unele femei apar cearcăne atunci când folosesc anumite mărci de produse cosmetice, în special cele care conțin prea multe substanțe chimice.
Cearcănele roșii cauzate de motivele tocmai menționate nu trebuie confundate cu cele care apar din cauza îmbătrânirii țesuturilor.
Cearcănele adâncite
Acest tip de cearcăne poate indica lipsa vitaminei C sau expunerea prelungită la soare sau, mult mai simplu, un semn de îmbătrânire.
Daca, in schimb, pleoapele, pe langa faptul ca sunt inchise la culoare, par si umflate, atunci ar putea fi vorba de o stagnare a lichidului cauzata de patologii sau alti factori.
Cearcane la copii
Se poate întâmpla ca cearcănele să apară chiar și la subiecții nepredispuși, precum copiii. În general, însă, în aceste cazuri, este mai mult un fenomen tranzitoriu.
Ce cauzează cearcănele?
Tindem să credem că oboseala și lipsa somnului sunt explicația cea mai logică pentru ochii „încercanați”. De fapt, lipsa odihnei este doar unul dintre mulți factori care pot contribui la formarea acestei pete.
În curând vom merge să le vedem individual în mod specific. Cu toate acestea, să precizăm imediat că, în majoritatea cazurilor, acestea nu reprezintă un motiv de îngrijorare și nu necesită tratament medical.
Iată principalele cauze ale formării cearcănelor:
- stres
- odihna de noapte insuficienta
- predispoziție familială
- deshidratarea țesuturilor din zona conturului ochilor
- expunerea excesivă la lumina soarelui
- abuzul de lămpi de bronzat și șezlonguri
- alergii la praf, polen și ierburi
- fum
- alcool
- alergie la mancare
- dieta dezechilibrata
- anemie și lipsă de fier (în acest caz, cercurile întunecate sunt de obicei însoțite de o paloare destul de evidentă)
- retenția de apă, care poate fi cauzată în mod banal de aportul slab de apă, dar ar putea fi legată și de probleme ale inimii, tiroidei, rinichilor sau ficatului, dar și de aportul unor tipuri de medicamente. Toți acești factori implică nu doar aspectul, ci și progresul și accentuarea acestei imperfecțiuni, care devine din ce în ce mai evidentă de-a lungul anilor. De fapt, pielea de sub ochi este foarte subțire și delicată și, pe măsură ce trece timpul, devine din ce în ce mai subțire, pierzându-și elasticitatea.
Cearcane: remedii naturiste
Machiajul vine în sprijinul femeilor care, pentru a masca, acoperi și camufla cearcănele de sub ochi, folosesc corectoare de toate felurile (lichid, stick, pudră) și de toate mărcile.
Cu toate acestea, există multe remedii naturiste care, dacă sunt aplicate cu constanță și diligență, ne permit să atenuăm foarte mult problema. Să vedem care sunt cele mai eficiente remedii.
Cataplasme localizate
- Gheață sau apă rece. Pentru un rezultat și mai eficient, este posibil să folosiți și substanțe naturale care ajută la reducerea acestor imperfecțiuni. De exemplu, un pesto de frunze de mentă și aloe vera sau o compresă de mușețel pot fi aplicate timp de aproximativ 10 minute.
- Ceai verde sau negru rece, se aplica pe zonele afectate si se lasa sa actioneze 10-20 minute. De fapt, ceaiul conține teină și antioxidanți care ajută la stimularea circulației sângelui, reducând în același timp retenția de lichide.
- Mușețel pentru că are o acțiune calmantă și decongestionantă.
- Castraveți: feliile de castraveți pot fi aplicate direct pe ochii închiși timp de aproximativ 15 minute.
- Cartofi: aplicați felii subțiri de cartofi, sunt capabile să reducă atât umflarea din jurul ochilor, cât și petele întunecate cauzate de oboseală.
- Suc de rosii, se aplica sub ochi cu ajutorul unui disc de bumbac sau un servetel timp de 10-15 minute.
- Laptisor de matca: o masca de fata ideala pentru a elimina rapid semnele de oboseala.
Pentru compresele localizate, rozmarinul, nalba și trandafirul sunt cunoscute și pentru proprietățile lor calmante și decongestionante .
Obiceiuri sănătoase și bune
- Încetiniți dacă cauza este stresul.
- Relaxare: Cel puțin o dată pe zi, efectuați câteva exerciții simple de relaxare , cum ar fi respirația profundă.
- Dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte (conform Ayurveda, este important să adormi până la ora 23:00 pentru că tocmai la primele ore ale nopții corpul nostru se regenerează și se reîncarcă cu energie, eliminând toxinele).
- Dormitul cu capul ridicat folosind o pernă puțin mai înaltă (sau mai multe perne stivuite) pentru a facilita scurgerea lichidelor.
- Masaje: masați pielea din jurul ochilor făcând mișcări circulare care ajută la reactivarea microcirculației.
- Protejați pielea de razele soarelui folosind ochelari de soare cu lentile de protecție bune pentru a preveni fotoîmbătrânirea pielii.
- Machiaj: evitați utilizarea produselor demachiante agresive.
- Hidratare: mentine mereu pielea bine hidratata prin aplicarea unei creme pe baza de ingrediente naturale.
- Utilizare PC: dacă lucrați multe ore pe zi în fața unui computer sau a unui dispozitiv electronic, faceți pauze de 5-10 minute la fiecare oră pentru a evita oboseala ochilor.
Cura de slabire
- Antioxidanți: completează-ți dieta cu alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi murele, afinele , pătrunjelul, ceapa, leguminoasele și rodiile.
- Vitamina C: aduceți mai des alimente bogate în vitamina C la masă, cum ar fi kiwi , portocale, morcovi , suc de lămâie , căpșuni , ardei, salată verde și roșii. Nivelul corect de vitamina C, de fapt, ajută la întărirea capilarelor.
- Fier: nu ratați niciodată alimentele bogate în fier, cum ar fi lintea.
- Ceai, cafea și băuturi răcoritoare : evitați sau cel puțin limitați aportul de ceai, cafea și băuturi carbogazoase deoarece reduc prezența grupului de vitamine B și absorbția fierului.
- Apă: beți cel puțin 1,5 litri de apă pe zi.
- Sarea : evitați toate acele alimente care sunt foarte bogate în sare deoarece favorizează stagnarea și retenția de lichide.
Diferența dintre pungi și cearcăne
Formarea pungilor sub ochi este întotdeauna influențată de prezența capilarelor în zona de sub pleoape. Din cauza pierderii elasticității și permeabilității acestor capilare, poate exista o pierdere de ser și apă, care umflă zona cu grăsime și astfel creează edem cronic. Totuși, pungile, în general, nu provoacă o modificare cromatică a pielii.
Cu toate acestea, unii oameni, din păcate, sunt afectați de o problemă mixtă, și anume cearcănele asociate cu pungi. Aceasta înseamnă că, în zona pleoapelor inferioare, au capilare inelastice care tind să dezvolte pungi și, de asemenea, foarte fragile, ceea ce duc, prin urmare, la dezvoltarea cearcănelor sub ochi.
0 Comments