Vara, pielea care are cuperoza suferă în special. Dar există câteva trucuri care pot ajuta la calmarea celor mai enervante simptome. Vorbim cu medicul dermatolog.
Pielea este în permanență roșie și inflamată. Frige și ciupește. Așa se manifestă cuperoza , o afecțiune a pielii sensibile , foarte fragile și delicate. Ceea ce devine și mai mult din cauza agresiunilor externe. La baza cuperozei există o predispoziție constituțională. Aflați ce să faceți pentru a o vindeca la timp, înainte de a evolua într-o imagine mai severă.
Ce este cuperoza
Termenul de „ cuperoză ” definește un tablou cutanat, localizat în principal pe față, caracterizat prin asocierea roșeață și iritație a pielii. Mai exact, culoarea roșiatică, tipică pielii cu cuperoză, este determinată de eritroză, adică dilatarea vaselor dermice, și de telangiectazii , adică de capilarele vizibile. Această afecțiune apare mai ales la subiecții de sex feminin cu pielea deschisă, deosebit de sensibilă și înroșită.
„Couperoza poate fi considerată evoluția unei stări repetate de inflamație a pielii , în urma unor stimuli externi și/sau interni”, explică dr. Valeria Colonna, medic dermatolog la ISPLAD. „La unii oameni, această hipersensibilitate devine o afecțiune cronică în timp, mai ales dacă nu este tratată prompt. Următoarea etapă potențială – din nou în absența tratamentului – este rozaceea, cunoscută în mod obișnuit ca acnee rozacee.
Cauzele cuperozei
Cauzele apariției cuperozei sunt complexe și multiple, dar pot fi identificate într-o stare de fragilitate capilară, constituțională sau dobândită . Diverși factori influențează această afecțiune de bază: de mediu, climatici, hormonali, emoționali, alergici.
„La persoanele predispuse la cuperoză, capilarele obrajilor, nasului și bărbiei, dacă sunt solicitate în mod continuu, se pot dilata, provocând roșeața să apară pe suprafața feței. Aici, așadar, apar vene subțiri și filamentele tipice roșii și sinuoase care poartă numele de telangiectazie. Sau o senzație de căldură, ca o arsură a pielii» precizează dr. Colonna. Sunt semne clare de cuperoză , care din tranziție poate deveni permanentă.
Factorii predispozanți ai cuperozei
Pe lângă predispoziția constituțională, există și câțiva factori externi care contribuie la alterarea microcirculației pielii sensibile ale feței prin constituție. În special, se referă la:
- expunerea la soare sau alte surse de căldură;
- schimbări bruște ale temperaturii mediului ambiant;
- frig excesiv sau vânt puternic;
- consumul de anumite alimente și băuturi (alimente picante, alcool, cafea);
- utilizarea detergenților agresivi.
„În fața acestor stimuli externi sau interni, pereții capilari ai feței reacţionează exagerat, dilatându-se rapid şi apoi micşorându-se din nou. La persoanele predispuse, aceasta alternanta continua intre vasodilatatie si vasoconstrictie ajunge sa „uzeze” peretii vaselor care isi pierd astfel elasticitatea si apoi se chinuie sa revina la normal”.
Astfel venele feței rămân dilatate, rezultând consecința înroșirii pe obraji, pomeți și pe părțile laterale ale nasului. Cuperoza nu este însă doar o problemă estetică: „în urma dilatării capilarelor de pe față, țesuturile epidermice se inflamează, modificând compoziția peliculei hidrolipidice, care va avea o capacitate redusă de a acționa ca barieră de protecție” precizează dermatolog. Pe scurt, cuperoza este un cerc vicios al pielii care ar trebui oprit imediat, asteptand sa se agraveze.
Primele semne de cuperoză
Dar ce declanșează cuperoza la persoanele predispuse? „Repetarea situațiilor legate de agresiunile mediului și de obiceiurile personale, care stimulează continuu vasodilatația și vasoconstricția capilarelor, până când acestea devin permanent vizibile” continuă dr. Colonna.
De exemplu? În pielea care prezintă capilare fragile, trecerea de la frig la căldură poate fi dăunătoare, așa cum se întâmplă iarna când se trece dintr-o cameră încălzită într-un exterior rigid. Vara, pe de altă parte, expunerea la lumina soarelui declanșează în principal cuperoza . Razele infraroșii în special sunt cele care dilată venele, în timp ce ultravioletele UVA și UVB irită și ard pielea sensibilă. În plus, intrarea într-o încăpere foarte răcoroasă, cu aer condiționat, după ce a fost în contact cu o temperatură sufocă, nu trebuie trecută cu vederea.
Printre factorii declanșatori care provoacă apariția roșeață permanentă a feței, se numără adesea consumul de alimente picante sau consumul de alcool , deoarece acestea dilată rapid vasele de sânge. Aici devine foarte important sa mergi la dermatolog la primele semne de capilare evidente si telangiectazii pe obraji, nas si in general pe toata fata.
Obiceiuri delicate de îngrijire a pielii
Dacă pielea tinde să se inflameze, o rutină de înfrumusețare inadecvată poate agrava problema. Primul gest la care trebuie să acordați atenție este curățarea: este foarte important să folosiți un demachiant delicat, specific tenului sensibil, și eventual demachiante fără clătire . Adesea pielea predispusă la cuperoză se teme de apa de la robinet, bogată în calcar, nu întâmplător simte adesea senzația tipică de strângere, ciupire sau arsură. Pentru demachiere, idealul este să folosești clasicul lapte și tonic (cel din urmă fără alcool). Dacă simțiți obiceiul de a vă clăti fața, cel mai bine este să utilizați un spray de apă termală liniștitoare, apoi uscați-vă ușor fața.
De asemenea, evitați scruburile sau peelingurile și chiar unele produse antiîmbătrânire foarte concentrate, precum cele cu retinol, care pot fi iritante.
Cum să vindeci pielea cuperoză
Scopul rutinei de frumusețe trebuie să fie acela de a calma, deoarece pielea predispusă la cuperoză (sau pielea predispusă la cuperoză ) este strânsă, mâncărime și se simte caldă . Undă verde pentru produse cosmetice calmante, emoliente și protectoare.
Tratamentul adecvat trebuie să includă numai produse adecvate, adică aparținând unor linii specifice pentru cuperoză sau, alternativ, pentru pielea foarte sensibilă. Un produs „generic” sau unul pentru toate tenurile nu este bun, deoarece agravează fragilitatea stării superioare a epidermei. Produsele ad-hoc , pe de altă parte, își restabilesc capacitățile de apărare , oferind confort. Și apoi îmbunătățesc elasticitatea capilarelor. Pielea este astfel protejată și calmată.
Rutina de frumusețe pentru pielea cuperoză
Ca orice rutină de frumusețe care se respectă, începem cu demachiantu : acesta trebuie să fie foarte tolerabil, pentru a nu provoca niciun disconfort în timpul curățării și demachierii. Mai bine să-l alegi pe cel cu lapte fără clătire , având în vedere că apa de la robinet, bogată în calcar, este iritantă pentru pielea predispusă la cuperoză.
În ceea ce privește cremele hidratante de zi, acestea trebuie să protejeze și să întărească funcția de barieră. De obicei, cremele anti-roșeață conțin factorul de protecție solară SPF și sunt adesea ușor colorate în verde (nuanța complementară de roșu) pentru a camufla roșeața. Cremele de noapte ideale, pe de altă parte, trebuie să fie foarte emoliente, cu o textură confortabilă asemănătoare balsamului. Ai grijă însă la texturile prea grase: pot fi „sufocante” pentru o piele atât de sensibilă. Greșit, însă, să te culci fără cremă. Când aveți dubii, optați pentru o cremă calmantă anti-coperoză .
Pe langa aceste cosmetice zilnice, carcasa de infrumusetare pentru tenul cuperoza include tratamente concentrate de aplicat local pe capilarele vizibile sau pe zonele care sunt in permanenta rosii. Măștile calmante completează rutina, capabile să ofere o senzație de prospețime în momentele de SOS.
0 Comments