Cele mai bune ingrediente pe care să le cauți pentru a-ți menține pielea tânără


ingrediente piele tanara

Piața produselor cosmetice continuă să crească în întreaga lume. Pe baza datelor de la Cosmetica Italia, Asociația Națională a companiilor de cosmetice, la sfârșitul anului 2022, valoarea cererii de produse cosmetice în Romania a depășit nivelurile de dinainte de criză, situându-se la 5.458 milioane euro, cu o creștere, față de 2021, de 8,5%.

Importantă este și creșterea exporturilor companiilor italiene active în sectorul cosmeticelor, care reprezintă 44% din producție, cu o valoare de peste 5,8 miliarde de euro și o creștere de aproape 18,5 puncte procentuale.

Căutarea de noi ingrediente pentru cosmetice

Datorită progresului cercetării, în fiecare an sunt identificate noi substanțe care urmează să fie utilizate ca ingrediente în cosmetică pentru a asigura o mai mare eficacitate în rezultate pe piele.

Retinolul este unul dintre cele mai studiate și populare ingrediente din domeniul dermatologiei și al îngrijirii pielii. Derivat din vitamina A, acest compus puternic s-a dovedit a avea o varietate de beneficii, de la anti-îmbătrânire până la tratarea acneei. Unul dintre principalele sale beneficii este capacitatea sa de a stimula producerea de colagen, o proteină esențială pentru menținerea pielii tânără și elastică. Acest proces ajută la reducerea aspectului ridurilor și liniilor fine, oferind pielii un aspect mai tineresc.

Pe lângă efectul său anti-îmbătrânire, retinolul este eficient și în tratarea problemelor de pigmentare. Ajută la uniformizarea nuanței pielii prin reducerea aspectului petelor întunecate și al decolorării. Acest lucru face ca retinolul să fie o alegere excelentă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească aspectul general al pielii.

Dar calitățile retinolului nu se opresc aici. Este, de asemenea, cunoscut pentru proprietățile sale de exfoliere , care accelerează refacerea celulelor pielii. Acest proces este esențial pentru curățarea porilor înfundați și prevenirea formării de noi comedoane, făcând retinolul o opțiune eficientă și pentru tratarea acneei.

Unul dintre celelalte beneficii notabile ale retinolului este capacitatea sa de a reduce inflamația , adesea asociată cu o serie de probleme ale pielii, cum ar fi acneea și rozaceea. Acțiunea sa antiinflamatoare îl face un ingredient versatil, potrivit pentru diferite tipuri de piele și o varietate de afecțiuni.

Bakuchiol ca alternativă la retinol

Bakuchiol este o alternativă excelentă la retinol și câștigă din ce în ce mai multă popularitate în domeniul îngrijirii pielii. Extras din planta Psoralea corylifolia , bakuchiolul oferă o serie de beneficii care îl fac un ingredient valoros în formulele de îngrijire a pielii. Una dintre principalele sale atracții este tolerabilitatea , ceea ce îl face potrivit chiar și pentru pielea sensibilă, care poate considera retinolul prea agresiv.

Similar cu retinolul, bakuchiolul s-a dovedit a fi eficient în promovarea producției de colagen . Acest lucru ajută la reducerea aspectului ridurilor și liniilor fine, oferind pielii un aspect mai tonifiat și mai tineresc. Cu toate acestea, spre deosebire de retinol, bakuchiolul tinde să fie mai puțin iritant, făcându-l o alegere excelentă pentru cei cu pielea sensibilă sau cei care nu folosesc tratamente anti-îmbătrânire.

Pe lângă proprietățile sale anti-îmbătrânire, bakuchiol este cunoscut pentru abilitățile sale de a îmbunătăți textura pielii . Ajută la minimizarea aspectului porilor și la reducerea prezenței imperfecțiunilor, creând un ten mai neted, mai uniform. Acest efect este deosebit de util pentru cei care luptă cu probleme precum acneea sau punctele negre.

Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute, dar la fel de semnificative ale bakuchiolului este acțiunea sa antioxidantă. Antioxidanții sunt esențiali pentru protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi și de poluarea mediului. Bakuchiol, cu proprietățile sale antioxidante, ajută la întărirea barierei pielii și menține pielea sănătoasă.

De asemenea, este important să rețineți că bakuchiolul este adesea lăudat pentru versatilitatea sa . Poate fi încorporat cu ușurință într-o varietate de rutine de îngrijire a pielii și se amestecă bine cu alte ingrediente active, sporindu-și astfel eficacitatea.

Alte substanțe folosite în cremele pentru piele

Cu toate acestea, substanțele folosite în cremele de îngrijire a pielii, pe lângă retinol și bakuchiol, sunt multe. Dintre cele care au beneficii demonstrate de studii științifice, menționăm:

Acid hialuronic

Acest ingredient este utilizat pe scară largă pentru capacitatea sa de a hidrata pielea . Un articol publicat în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology a demonstrat științific că acidul hialuronic poate îmbunătăți hidratarea și elasticitatea pielii.

Niacinamidă

Cunoscută și sub denumirea de vitamina B3, niacinamida a făcut obiectul unor studii care au demonstrat beneficiile sale în reducerea inflamației și hiperpigmentării pielii . Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a evidențiat eficacitatea acestuia în îmbunătățirea aspectului porilor și reducerea ridurilor.

Acid salicilic

Acidul salicilic este un ingredient cheie în tratarea acneei și a altor probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul și dermatita seboreică. Un studiu din British Journal of Dermatology a aratat ca acidul salicilic este eficient in tratarea acneei prin actiunea sa exfolianta.

Peptide

Peptidele sunt mici secvențe de aminoacizi care pot pătrunde în piele și pot trimite semnale celulelor pentru a promova producția de colagen . Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a evidențiat că peptidele pot îmbunătăți elasticitatea și textura pielii.

Ceramide

Aceste lipide sunt esențiale pentru menținerea intactă a barierei pielii și sunt adesea incluse în produsele pentru pielea uscată sau sensibilă. Un articol din Journal of Investigative Dermatology a demonstrat că ceramidele pot îmbunătăți funcția de barieră a pielii și pot preveni pierderea de umiditate .

Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele eficiente de îngrijire a pielii susținute de dovezi științifice. Ca întotdeauna, este esențial să consultați un dermatolog pentru a determina care ingredient sau combinația de ingrediente se potrivește cel mai bine nevoilor individuale ale pielii.

Ce parere ai?

0 / 5

Your page rank:


Denisa Stancu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *