În prezența unei patologii a pielii, uscăciunea devine o problemă dificil de controlat. Iată cum un emolient poate ajuta la rezolvarea problemei.
Termenul de „emolient” este folosit pentru a indica o serie de substanțe cu proprietatea de a crea o barieră de protecție a pielii împotriva diferitelor elemente potențial iritante.
Sunt utile pentru menținerea hidratării, elasticității și moliciunii. De asemenea, ajută la calmarea iritațiilor datorită efectelor lor antiinflamatorii. Mai jos vă explicăm în detaliu care sunt acestea, care sunt cele mai cunoscute și cum acționează pentru sănătatea pielii.
Ce este un emolient și pentru ce se utilizează?
Potrivit etimologiei sale, cuvântul emolient provine de la „ēmolliēns”, care în latină înseamnă „care înmoaie sau calmează”. Pentru a fi mai precis, funcția sa este de a oferi o barieră de protecție prin crearea unei pelicule uleioase.
Prin urmare, este o substanță care contribuie la îngrijirea pielii ajutând la menținerea hidratării, la reducerea uscăciunii și la creșterea supleței. De asemenea, protejează împotriva elementelor care pot fi iritante.
Nu trebuie să uităm că atunci când stratul exterior al pielii – cunoscut sub numele de epidermă – nu este suficient de hidratat, acesta se usucă și tinde să se crape, să se descuameze și să prezinte răni care lasă ușa deschisă posibilelor infecții. Emolienții, pe de altă parte, sigilează aceste spații cu uleiuri.
Din acest motiv, sunt ideale pentru persoanele cu piele sensibilă sau cu afecțiuni ale pielii (de exemplu, eczeme sau psoriazis). Acestea ajută la ameliorarea simptomelor precum mâncărime, roșeață, iritație și inflamație.
Cercetările raportate în Drugs in Context subliniază că emolienții ajută la reținerea apei în pielea afectată de dermatita atopică, avand si efecte antiinflamatorii.
În timp ce cremele hidratante sunt adesea confundate cu emolienți , este important să clarificăm că acestea sunt substanțe diferite. Primul furnizează apă, în timp ce al doilea împiedică apa să părăsească pielea.
Prin urmare, dacă pielea nu este deteriorată sau nu a fost supusă unor factori care provoacă iritații sau uscăciune, este mai bine să folosești o cremă hidratantă. De fapt, există emolienți într-o cremă hidratantă.
Diferite tipuri de emolienți
Este important de reținut că nu toți emolienții protejează pielea în aceeași măsură, deoarece unii conțin mai multă grăsime. În acest sens, rețineți că există două tipuri de bază de formulări:
- Hidrofile : baza lor este mai apoasă, cu alcooli sau glicerine; ca urmare, absorbția este mai rapidă.
- Lipofile : sunt mai uleioase și, prin urmare, se absorb mai lent, chiar dacă efectul lor este mai persistent.
Pe de altă parte, o gamă largă de produse care conțin emolienți sunt disponibile pe piață. La rândul lor, ele pot veni sub diferite forme și prezentări, cum ar fi:
- Spray-uri : Acestea sunt în general mai ușor de aplicat pe zonele dificile ale corpului, precum și pe părțile care nu ar trebui atinse, pentru a evita infecția.
- Lotiuni si creme : acestea sunt evident de uz local; cu cât sunt mai lichide, cu atât sunt mai ușor de aplicat și absorbit, de exemplu în zonele cu mult păr.
- Unguente : au o consistență groasă și oferă un strat protector mai mare.
- Săpunuri : Acestea sunt folosite ca agenți de curățare alternativi pentru a oferi protecție. Ele înlocuiesc produsele care se pot usca, în special pielea sensibilă deja afectată.
Emolienți naturali
În diferitele produse cosmetice sau farmaceutice menționate mai sus, ingredientele sunt de obicei glicerina, parafină sau vaselina, precum și uleiuri de origine vegetală sau animală. Există așadar și câteva produse naturale cu proprietăți emoliente. Să vedem care sunt cele mai des folosite:
Aloe vera
Proprietățile aloe vera sunt recunoscute pe scară largă. Deoarece conține acizi grași și este hidratant, este inclus în produsele de îngrijire a pielii. De asemenea, poate fi folosit direct pentru tratamentul iritațiilor, datorită enzimelor sale antiinflamatorii.
Un studiu publicat în Jurnalul Indian de Dermatologie subliniază că gelul acestei plante este hidratant și ajută la prevenirea semnelor îmbătrânirii. Gelul de aloe vera însăși, stimulează fibroblastele care produc colagen și elastină, făcând pielea mai elastică și mai tânără.
Unt de shea
Shea este un arbore de origine africană, din fructul căruia se extrage un ulei utilizat pe scară largă în industria cosmetică. Este un ingredient utilizat pe scară largă în cremele de corp și măștile de păr, deoarece conține acid oleic cu proprietăți emoliente.
Cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare arată că acest unt este o sursă de acizi grași oleic, stearic, linoleic și palmitic. Din acest motiv, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante de care beneficiază sănătatea pielii.
Ulei de cocos
Un alt produs vegetal foarte apreciat în cosmetică. Acizii săi grași (caprilic, capric și lauric) au proprietăți antioxidante și antimicrobiene, precum și ajută la întărirea barierei de protecție a pielii pentru a preveni pierderea umidității.
Ulei de Măceș
Uleiul de măceș este bogat în grăsimi, vitamine și antioxidanți care îl fac benefic pentru piele. Protejează pielea de radicalii liberi și contribuie la procesul de regenerare celulară.
Unt de cacao
Untul de cacao este un emolient binecunoscut, folosit în principal pentru a preveni uscarea buzelor în zilele de iarnă. De asemenea, conține polifenoli, care ajută la reducerea semnelor vizibile de îmbătrânire și la menținerea elasticității pielii.
Ceară de albine
Este cunoscut pentru conținutul său ridicat de vitamina A. Este, de asemenea, creditat cu efecte hidratante și antibacteriene. Datorită proprietăților sale, are mai multe aplicații pe piele, de exemplu:
- Dermatită.
- Acnee.
- Vergeturi.
- Cicatrici.
- Riduri și linii de expresie.
Ulei de Jojoba
Uleiul de jojoba conține grăsimi care ajută la formarea unui strat protector pe piele pentru a-i păstra hidratarea. Pe lângă hidratare, este folosit în tratamentul mătreții și pentru a promova vindecarea rănilor.
Ulei Squalane
Este un compus organic natural. Se obține din ulei de ficat de rechin, dar și din surse vegetale precum tărâțe de orez, germeni de grâu și măsline. Are un conținut ridicat de acizi grași.
Un studiu distribuit în revista Molecules explică că această substanță are calități hidratante, emoliente, antioxidante și anticancerigene. Prin urmare, este foarte apreciat în dermatologie.
Cum se folosește un emolient pentru îngrijirea pielii
După cum am menționat, emolienții sunt pentru uz local, ceea ce înseamnă că îi aplicați direct pe piele. De obicei, nu necesită produse suplimentare. Cu toate acestea, există câteva recomandări de reținut, cum ar fi următoarele:
- Dacă aveți probleme ale pielii, cel mai bine este să obțineți aprobarea dermatologului înainte de a începe să utilizați emolientul.
- Citiți cu atenție eticheta sau prospectul produsului pentru a cunoaște compoziția acestuia și pentru a evita erorile de utilizare.
- Frecvența de aplicare variază, dar idealul este cel puțin o dată pe zi, în funcție de starea pielii. În acest sens, trebuie luate în considerare și indicațiile medicului.
- Pentru maini, se recomanda aplicarea dupa o spalare amanuntita.
- Adesea funcționează cel mai bine atunci când pielea este ușor umedă.
- Pentru frecări, cum ar fi erupția de absorbant, tampon sau scutec, curățați zona, aplicați și așteptați să se usuce puțin înainte de a vă îmbrăca.
- Aplicați ușor, urmând direcția părului.
- Nu freca prea mult.
- Evitati contactul cu mucoasele (ochii, gura, nasul sau zona intima).
- Poate fi aplicat pentru a preveni iritația în unele activități de lucru, precum în cazul zidarilor.
Proprietățile și beneficiile emolienților
Cremele emoliente ajută la gestionarea unor simptome precum uscăciunea, descuamarea sau mâncărimea. În plus, hidratează și hrănesc pielea pentru a-i menține elasticitatea și suplețea.
Prin urmare, sunt utilizate în tratamentul unor afecțiuni precum eczeme, psoriazis, xeroză, ihtioză, arsuri, printre altele. În ceea ce privește beneficiile lor, cercetările indică următoarele:
- Au efecte benefice asupra pacienților cu dermatită atopică.
- Ele îmbunătățesc funcția de barieră a pielii.
- Ele contracarează uscarea pielii îmbătrânite.
- Semnele clinice (riduri, hiperpigmentare) și severitatea generală a fotoleziunii se îmbunătățesc.
- Acestea ajută la îmbunătățirea hidratării și pH-ului pielii, motiv pentru care sunt considerate un tratament pentru xeroza senilă.
- Potrivit unui studiu din 2018 , acestea pot ajuta la prevenirea dermatitei atopice la copiii cu risc de a dezvolta această afecțiune.
- Alte cercetări au descoperit că pot reduce îngroșarea epidermei, au activitate antiinflamatoare și chiar pot calma iritația.
Trebuie clarificat faptul ca un emolient singur nu garanteaza vindecarea unor patologii precum dermatita atopica, psoriazisul sau xerodermia. Este util doar pentru tratament și gestionarea simptomelor.
Potențiale riscuri și efecte secundare
În cele mai multe cazuri, emolienții sunt siguri de utilizat, deoarece ingredientele lor sunt inerte și nereactive. Cu toate acestea, unele efecte secundare sunt posibile.
Acestea pot apărea atunci când sunt aplicate pe pielea sensibilă, din cauza interacțiunilor cu medicamentele, alte ingrediente din produsele la care persoana este alergică (cum ar fi conservanții și parfumurile) sau din cauza expunerii la soare.
Reacțiile nedorite includ iritație, roșeață, arsură , căldură, erupții cutanate și foliculită . De asemenea, pot fi observate modificări neobișnuite, cum ar fi paloarea sau pielea umedă.
Dacă apare oricare dintre aceste simptome, opriți imediat utilizarea produsului și consultați un medic. În plus, pentru a preveni reacțiile nedorite, pot fi luate în considerare următoarele recomandări:
- Citiți întotdeauna avertismentele despre posibile interacțiuni și măsurile care trebuie luate în cazul unei reacții de pe etichetele produsului.
- Furnizați medicului dumneavoastră informații despre medicamentele dumneavoastră, chiar dacă acestea sunt extracte naturale.
- Raportați orice istoric de alte probleme ale pielii sau prezența rănilor, infecțiilor sau rănilor.
- Daca esti predispus la acnee, opteaza pentru produse non-comedogenice.
- Folosiți protecție solară și purtați îmbrăcăminte care să acopere zona de piele în care este aplicat produsul dacă sunteți expus în orele de lumină solară puternică.
- În cele din urmă, dacă sunteți însărcinată sau alăptați, nu utilizați niciun produs fără autorizația medicului dumneavoastră.
Cel mai bun emolient pentru piele
Menținerea pielii hidratate este un aspect cheie al rutinei de bază pentru îngrijirea pielii. În timp ce cremele hidratante sunt întotdeauna prezente, în unele cazuri un emolient poate fi mai necesar.
Acum, deoarece există atât de multe produse diferite în acest scop, sau care includ emolienți printre ingredientele lor, trebuie să știi cum să-l alegi pe cel potrivit pentru tipul și nevoile tale de piele. Dar cum se face?
Cel mai bine este să consultați un specialist – în acest caz un dermatolog – care vă va îndruma în alegere, în funcție de gradul de uscăciune, afecțiuni, alergii și alte produse cosmetice pe care le utilizați. Desigur, sunt de preferat produsele care ajută la vindecarea pielii fără a provoca reacții sau probleme ulterioare.
0 Comments