Ce este pH-ul pielii si cum să-ți dai seama dacă al tău este sănătos


Multe produse pretind că echilibrează pH-ul pielii tale. Dacă ați petrecut timp răsfoind produse de îngrijire a pielii în ultimii câțiva ani, fie online, fie în magazin, probabil că ați văzut o mulțime de afirmații despre modul în care o mare varietate de aceste produse pot ajuta la echilibrul pH-ului pielii. 

De la cabinetele dermatologilor până la magazinele Sephora, piața este acum plină de produse axate pe pH: demachiante, toneruri, creme hidratante, benzi de pH și chiar senzori de pH portabili de înaltă tehnologie. 

Dar ce este exact pH-ul și de ce contează „echilibrul” acestuia pentru tine și pielea ta? 

În timp ce esteticienii, dermatologii și profesioniștii în domeniul sănătății au adesea puncte de vedere divergente asupra zgomotului pH-ului pielii, toți par să fie de acord că nivelurile de pH sunt importante pentru sănătatea generală a pielii. Dar, dincolo de asta, poate fi dificil să navighezi în numeroasele afirmații despre produsele de îngrijire a pielii pe bază de pH și să separăm faptele de fantezie. 

Iată o privire mai atentă asupra științei, a afirmațiilor concurente și a unor îndrumări despre dacă și când produsele pentru piele cu pH ar putea fi potrivite pentru tine. Pielea ta va multumi. 

Ce este pH-ul, oricum? O lecție rapidă de știință pentru începători

Pentru câteva elemente de bază ale pielii cu pH-ul, să ne întoarcem pentru un moment la ora de științe de la liceu. pH-ul este o scară numerică care indică cât de acid sau alcalin este ceva. Pe scara pH-ului de la 1 la 14, 7 este neutru, sub 7 este acid, iar peste 7 este alcalin. Ce legătură are asta cu pielea ta?

„PH-ul pielii tale este normal la 4,7”, spun specialistii. „Gândul este că, dacă modifici acel pH, modifici cât de sănătoasă este pielea.”

Specialiștii în frumusețe vorbesc, de asemenea, despre modul în care pH-ul poate afecta ceea ce se numește „mantaua acidă”, o barieră subțire de pe suprafața pielii tale care ajută la menținerea unui pH ușor de aciditate a pielii. Dr. dermatolog explică că dacă îți deranjezi mantaua acidă folosind produse prea dure, vei suferi consecințele și nu vor fi frumoase. 

Deși a reintrat recent în lexicon, termenul „manta acidă” datează de fapt din 1928, când a fost inventat în timpul unuia dintre cele mai timpurii studii asupra pH-ului suprafeței pielii, potrivit unui  articol de recenzie.

Creșterea pH-ului în produsele de îngrijire a pielii

„Mantaua ta acidă este alcătuită din acizi amino și lactici, plus sebum, cunoscut și sub denumirea de acizi grași liberi”, care asigură că produsele sale au pH-ul echilibrat.

„Mantaua acidă se întâmplă să protejeze pielea de factorii de mediu care duc la îmbătrânire și la iritație generală”.

Alte produse, cum ar fi Tonerul pentru suprafață Pro-Glycolic 10% de la TULA Life, au fost atât de populare când au fost lansate încât au fost frecvent epuizate.

Conștientizarea pH-ului pielii a devenit chiar high-tech: La Roche-Posay (parte a grupului L’Oréal) a lansat My Skin Track, un senzor care poate fi purtat, care detectează urme de transpirație din porii tăi și promite o citire precisă a pH-ului pielii în doar 15 minute. (Produsul a câștigat un premiu pentru inovație când a debutat la Consumer Electronics Show 2019.)

Unii atribuie creșterea îngrijirii pielii concentrate pe pH în Occident pentru succesul îngrijirii pielii din Coreea de Sud în întreaga lume. „Mulți oameni care trăiesc în Coreea se identifică cu un tip de piele sensibilă, iar o parte din roșeață și iritație sunt atribuite nivelurilor ridicate de poluare din Coreea”. „Ca urmare, mărcile de frumusețe coreene formulează adesea produse cu pH scăzut.” 

Cele mai bine vândute mărci K-Beauty precum Corsx și Acwell indică adesea pH-ul fiecărui produs pe etichete.

Dar unii experți medicali pun la îndoială măsura în care această concentrare asupra produselor cu pH echilibrat contează pentru consumatorul mediu. „Motivul pentru care nu ne gândim prea mult la asta este pentru că oamenii de știință din îngrijirea pielii au făcut deja asta”. „Sunt oameni foarte inteligenți, acești doctori care fac aceste produse de îngrijire a pielii. Ei știu că trebuie să ai ceva aproape de pH-ul pielii, altfel nu va fi atrăgător din punct de vedere cosmetic – se va arde.”

Bariera pielii este ușor acidă dintr-un motiv: pentru a menține umezeala și bacteriile afară. „Dacă echilibrul pH-ului tău este dezactivat și este prea alcalin, pielea ta va arăta călcată și roșie. Dacă este prea acid, îți vei crește șansele de afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema și acneea.”

Masterson crede că ingredientele comune din produse cauzează multe dintre problemele pielii noastre. Aceste ingrediente includ parfumuri, uleiuri esențiale, alcooli de uscare și agenți de curățare duri, cum ar fi lauril sulfat de sodiu, care pot provoca inflamații și pot perturba mantaua acidă. 

„Niciun produs nu poate face diferența în sănătatea barierei pielii tale dacă folosești un alt produs care îi dăunează în mod activ”. „Corpul tău nu funcționează așa. Nu poți să fumezi o țigară și apoi să mănânci niște broccoli și să speri că se anulează reciproc. Deci de ce pielea ta ar fi diferită? Acesta este motivul pentru care suntem neclintiți atât în ​​ceea ce privește importanța formulelor cu pH echilibrat, cât și în privința evitării categoriilor de ingrediente care pot provoca daune mantalei acide.”

De ce produsele de echilibrare a pH-ului ar putea conta mai puțin dacă aveți o piele sănătoasă

Oricât de mult contează echilibrul pH-ului pielii și mantaua acidă, nu există o soluție universală. Depinde mult de starea naturală a pielii tale. Dermatologii explică că pielea sănătoasă înseamnă mai mult decât pH-ul. „PH-ul este aroma lunii, dar trebuie să facă parte dintr-o imagine de ansamblu”, spune ea. „Da, trebuie să ai un pH acid pentru a avea o piele sănătoasă, dar dacă pielea ta este sănătoasă și folosești un demachiant alcalin, pielea ta va reveni în doar câteva minute.”

PH-ul este una dintre multele componente care mențin pielea sănătoasă, dar nu este singura și nici nu este neapărat cea primară. „Există atât de mulți factori care contribuie la o piele sănătoasă în general, încât, dacă te concentrezi doar pe pH, vei pierde atât de mulți alți factori care sunt la fel de importanți sau, de fapt, mai importanți decât pH-ul”

Ph-ul demachiantelor tale contează, deoarece ceva care are un pH ridicat, de 9 sau peste, poate fi prea uscat și iritant pentru pielea ta”. „Când mantaua acidă și bariera pielii sunt compromise, poate duce la bacterii, care cauzează acnee și deshidratare, ceea ce duce la riduri. Și când pH-ul pielii tale este normal, ar trebui să arate netedă și hidratată.” 

Cum o înțelegere tot mai mare a bacteriilor intestinale a alimentat interesul pentru dezechilibrul pH-ului pielii.

Un chirurg plastician specializat în frumusețe holistică, crede că unul dintre motivele pentru care echilibrul pH-ului a devenit atât de la modă în îngrijirea pielii poate fi cercetarea tot mai mare despre microbiom, care ne protejează împotriva germenilor, descompune alimentele pentru a elibera energie și poate afecta pielea. 

„Există acum ceva numit axa intestin-piele, în care constatăm că sănătatea intestinului are un impact și asupra trilioanelor de bacterii care trăiesc pe pielea noastră, iar atunci când pH-ul tău este dezechilibrat, poate afecta acest lucru”, citând o analiză de cercetare. 

Deși mulți din lumea frumuseții holistice au devenit obsedați de pH, mantaua acidă și microbiom, nu este cazul încă în lumea medicală. „Adevărata întrebare este cât de mult impact are pH-ul unui produs de îngrijire a pielii asupra pielii și pentru cât timp? Nu cred că știm”, spune el. „Dacă întrebi 10 chirurgi plastici care recomandă produse de îngrijire a pielii despre pH-ul pielii și al mantalei acidului, probabil că nu ar avea idee despre ce vorbești.”

Uneori, cercetarea urmează marketingului. „Rămâne de văzut ce rol joacă echilibrul pH-ului în perturbarea microbiomului, dar dacă afectează bacteriile de pe piele, asta ar putea explica originile bolilor inflamatorii ale problemelor pielii, cum ar fi eczema,  acneea rozacee și acnee – care nu au nicio cauză cunoscută în știință până acum.”

Se spune că alimentele pe care le consumăm pot juca un rol. „Mâncatul de prea mult zahăr sau produse lactate poate crește producția de sebum”. „Aceste lucruri pot afecta mantaua acidă din interior spre exterior. Dar, de asemenea, ceea ce punem pe piele poate afecta acest lucru. Și primul lucru pe care îl fac oamenii este să folosească un demachiant, așa că este important ca acesta să aibă o aciditate ușoară.”

Cel mai bun mod de a afla dacă produsele dumneavoastră de îngrijire a pielii au un pH scăzut!

Poate că nu trebuie să vă faceți griji prea mult cu privire la pH-ul produselor dumneavoastră dacă aveți o piele sănătoasă. Dar dacă suferiți deja de afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi acneea sau eczema, veți dori să rămâneți la demachiante, seruri și creme hidratante care variază de la 4,6 la 5,5 pentru a evita îndepărtarea pielii.

Deoarece multe produse de îngrijire a pielii din Statele Unite nu menționează pH-ul formulei pe etichetă, puteți afla care este pH-ul unui produs verificând site-ul web al mărcii sau sunați la companie și întrebați. Dacă doriți să fiți sigur, puteți cumpăra și  benzi de pH  și puteți testa singur un produs. „Dacă locuiți într-o locație în care apa de la robinet este dură, acest lucru poate face ca echilibrul pH-ului pielii să devină mai alcalin”. (Dacă vedeți pete albe pe robinetul dvs. sau calcifiere pe capete de duș, probabil că aveți apă dură de la robinet) O soluție este să încercați curățarea cu apă micelară, pe care femeile franceze au salutat-o ​​ca fiind secretul pentru o piele minunată de zeci de ani, potrivit unui articol din Vogue.

În ceea ce privește nutriția, o recenzie  a citat cercetări care sugerează că dieta poate avea o legătură mai mare cu sănătatea pielii decât au crezut mulți dermatologi până în prezent. Pe baza datelor existente, o dietă pe bază de plante  și săracă în carbohidrați rafinați este o idee bună pentru sănătatea generală a pielii.

Și când totul eșuează, uneori este mai bine să ne amintim că mai puțin înseamnă mai mult. 

„Există ceva pe care îl numesc „fenomenul spitalului”. „Când îmi nașteam bebelușii, eram de fiecare dată în spital câteva zile și apoi acasă, în pat, mă recuperam. Chiar nu am acordat prea multă atenție pielii mele atunci, ghici ce? Pielea mea nu a fost niciodată mai fericită. Este pentru că am lăsat-o să funcționeze singura și am lăsat în pace mantaua acidă să-și facă treaba, ceea ce a făcut foarte bine. Dacă te lupți cu probleme de piele și nu știi ce altceva să faci, răspunsul este aproape întotdeauna: „Fă mai puțin”.

Ce parere ai?

0 / 5

Your page rank:


Lorena S.

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *