Fructele și legumele proaspete și crude luptă împotriva radicalilor liberi
Radicalii liberi sunt printre principalele cauze ale îmbătrânirii celulelor pielii (și, prin urmare, pierderea tonusului pielii). Cum funcționează de fapt? Acestea fac ca schimbarea fiziologică să fie încetinită și subminează integritatea colagenului, proteina care menține tonusul și elasticitatea pielii. Orice deficienta legata de un dezechilibru alimentar are repercusiuni directe asupra calitatii pielii si asupra actiunii distructive a radicalilor liberi. Pentru a le combate, vitaminele și mineralele joacă un rol fundamental: organismul reușește să elimine radicalii liberi datorită acțiunii unor anumite enzime care pot fi îmbunătățite cu ajutorul ingredientelor active prezente în anumite alimente. Printre acestea se numără seleniul, zincul, tocoferolii care formează vitamina E,
Alternand diferitele tipuri de alimente care le contin, acestea ar trebui consumate in fiecare zi.
– Vitamina A: este un antioxidant si ajuta la intarirea unghiilor si a parului, protejand epiderma de soare, mentine pielea sanatoasa si compacta. Se gaseste in caise, pepeni galbeni, piersici, morcovi, dovlecei, ulei de ficat de peste, banane, produse lactate, oua.
– Vitaminele B: benefice pentru sistemul nervos, au efect antioxidant si ajuta la crestere. Se găsesc în drojdie, cereale integrale, pește, ouă, lapte, legume.
– Vitamina C: este un mare antioxidant care intareste sistemul imunitar, protejeaza vasele de sange si capilarele si are o actiune eficienta impotriva stresului. Se gaseste in toate citricele (lamai, portocale, mandarine, grapefruit), kiwi, rosii, legume cu frunze verzi, varza, capsuni.
– Vitamina E are o actiune antioxidanta remarcabila si intervine impotriva degenerarii celulare. Se găsește în germeni de fasole, germeni de grâu, ulei de măsline, broccoli, ouă, cereale integrale. Ca și vitaminele, oligoelementele pot fi luate și sub formă de suplimente.
Este mult mai util (și practic) să le „gustăm” prin alimente. Seleniul, cromul și zincul sunt esențiale pentru sănătatea pielii.
Seleniu: menține elasticitatea țesutului conjunctiv, este un antioxidant puternic. Este prezent în germeni de grâu, tărâțe, drojdie de bere, ton, ceapă și broccoli.
Cromul: este un antioxidant și un antihipertensiv. Consumul de cantități mari de zahăr epuizează rezervele de crom. Se găsește în crustacee, drojdie de bere, ficat de vită.
Zincul: este esential pentru buna functionare a celulelor si a sistemului circulator. Se gaseste in nuci, alune si migdale, in semintele de floarea soarelui, in germeni de grau, in drojdia de bere, in oua.
Deci, care sunt alimentele care fac pielea să strălucească?
Cei mai buni prieteni ai pielii la masa sunt fara indoiala legumele – destinate drept fructe si legume – de preferat de sezon, crude sau aburite, de diferite culori si bogate in apa, pentru a se hidrata din interior, facand pielea supla, compacta, luminoasa.
Vara, de exemplu, da la fructe de pădure, pepeni, pepeni, vinete, dovlecei și roșii cherry de toate soiurile. Dacă vrei să obții o strălucire proaspătă, radiantă, nu uita să incluzi în rețetele tale proteine animale, de la pește la carne slabă, fără a uita de ouă.
Aceste alimente proteice furnizează aminoacizii, elementele de bază necesare pentru producerea de colagen, o substanță care menține structura pielii tânără și puternică. Da în special peștilor grasi, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și păstrăvul: conțin grăsimi benefice, care promovează hidratarea pielii. Sfat nepăsător: dacă bugetul vă permite, cumpărați pește sălbatic mai degrabă decât pește de crescătorie, deoarece prima categorie se mândrește cu o compoziție de grăsime de calitate superioară.
Nucile precum și alunele, fisticul și migdalele, precum și semințele de chia și in sunt, de asemenea, bogate în grăsimi sănătoase. Dacă pielea este totuși plictisitoare, preferați fructele și legumele bogate în vitamina C, precum ardeii, kiwi și căpșuni, minimizând fructele bogate în zaharuri precum bananele, strugurii și mango care, consumate din abundență, contribuie la glicarea pielii.
0 Comments