Îmbătrânirea pielii este un proces inevitabil și complet natural care are loc la fiecare individ. Cu toate acestea, mai mulți factori îi pot accelera cursul. O parte dintre cauzele care pot fi găsite în cariile cutanate coincid cu prezența agenților externi agresivi (atmosferici sau poluanți), a comportamentelor greșite și a viciilor nocive. De altfel, este bine cunoscut faptul că expunerea excesivă la soare, poluanți, fumul de țigară și dietele dezechilibrate induc alterări treptate și negative ale pielii și structurilor aferente, la nivel histologic, estetic și funcțional. Mult de temut îmbătrânire a pielii stă la baza nu numai a unei deteriorări calitative și estetice a pielii, ci și a numeroaselor patologii asociate. Într-o piele îmbătrânită se pot observa: – Alterări ale pH-ului pielii;
– Alterări cantitative și calitative ale sebumului;
– Pierderea elasticitatii pielii;
– Pierderea hidratării și a tonusului pielii;
– Aspectul petelor de piele;
– Apariția brazdelor și ridurilor.
Din punct de vedere biologic, modificările menționate mai sus sunt promovate de modificări histologice profunde, care implică în special elastina, fibronectina, acidul hialuronic și colagenul. Toate aceste proteine structurale sunt de fapt supuse acțiunii nocive a speciilor reactive de oxigen și a enzimelor proteolitice secretate ca răspuns la stimulii inflamatori reprezentați de condițiile menționate mai sus (expunerea excesivă la soare, fumul de țigară etc.). Aceste observații, atât de natură clinică, cât și moleculară, au condus la identificarea unor remedii capabile să controleze procesul de îmbătrânire a pielii, păstrând în același timp structura și funcția pielii.
Care sunt alimentele cele mai bogate în colagen și acid hialuronic?
După cum am menționat deja mai sus, începând cu vârsta de 30 de ani cantitățile de colagen și acid hialuronic prezente în piele încep să scadă.
Cu toate acestea, o dietă sănătoasă, bogată în alimente bogate în colagen, poate ajuta la încetinirea acestui proces cât mai mult posibil. De fapt, există nutrienți care sunt capabili să stimuleze producția de colagen:
• Surse de vitamina C: unul dintre principalele elemente care stimuleaza productia de colagen si care se gaseste in special in citrice. Dar si in ardei (rosu, galben si verde), coacaze, broccoli cu napi, rucola.
• Surse de Licopen: Licopenul este un nutrient care protejează rezerva naturală de colagen de poluare și razele ultraviolete. Îl putem găsi în roșii și în alte legume roșii, precum pepenele, sfecla și cireșele.
• Surse de Omega 3: acizi grași care calmează inflamația și ajută la prevenirea descompunerii fibrelor de colagen cauzată de agenții externi. Se găsesc în somon, nuci, germeni de grâu și ulei de semințe de in.
• Surse de lipide: ulei de măsline, macrou și ouă.
Colagen de băut, care sunt rezultatele?
Spre deosebire de acidul hialuronic, suplimentele de colagen pot veni și sub formă lichidă. Hidrolizatul de colagen are capacitatea de a stimula formarea, de către celulele numite fibroblaste, a noului colagen, dar și a elastinei și a acidului hialuronic. De asemenea, are proprietăți antioxidante și desfășoară activități reparatorii asupra oaselor și cartilajului. Integrarea orală a acestor două molecule importante, colagenul și acidul hialuronic, poate reprezenta un suport valid și eficient pentru a contracara îmbătrânirea pielii. Acest lucru este valabil mai ales dacă aportul este constant și în asociere cu utilizarea de creme și seruri de uz topic, astfel incat sa actioneze atat intern cat si extern. Beneficiile inregistrate in urma utilizarii constante a suplimentelor alimentare pe baza de acid hialuronic si colagen sunt numeroase si diverse, dintre care unele promoveaza:
– Reducerea uscaciunii pielii, a profunzimii brazdelor pielii si a pliurilor nazolabiale, crescand densitatea pielii acestei proteine, in doar 60 de zile de suplimentare;
– imbunatatirea gradului de hidratare a pielii in doar 12 saptamani de tratament;
– reducerea exprimării locale a enzimelor proteolitice, precum metaloproteinazele, a căror expresie este indusă de stimuli inflamatori și a căror activitate este responsabilă de apariția ridurilor și a brazdelor cutanate;
– ameliorarea turgenței pielii și a calității dermei la pacienții vârstnici cu îmbătrânire avansată a pielii;
– cresterea densitatii de colagen intradermic, optimizand turnover-ul proteic normal al dermului si pastrand astfel caracteristicile histologice si functionale ale dermului;
Cât timp trebuie luate?
Primele rezultate se văd după a treia lună de aport constant. Nu există contraindicații. În caz de alergii este întotdeauna recomandabil să consultați un medic.
0 Comments