7 tratamente la domiciliu pentru arsuri solare


Aceste tratamente, de la hidratare la comprese răcoritoare, pot ajuta in cazul arsurilor solare.

Ai așteptat cu nerăbdare vacanța pe o plajă tropicală de luni de zile. Când ai ajuns în sfârșit, te-ai îndreptat direct spre plajă pentru a te relaxa la soare. Te-ai bucurat de fiecare minut și ai crezut că ai urmat toate sfaturile potrivite de protecție solară, dar faptele te confruntă în oglinda camerei de hotel mai târziu în acea zi: ai o arsură solară.

Oricât de frustrante și chiar jenante ar fi, arsurile solare apar. Veștile bune? Este simplu să înveți cum să-ți tratezi arsurile solare și să o împiedici să-ți strice restul vacanței.

Cum apare o arsură solară?

O arsură solară este o reacție inflamatorie la deteriorarea radiațiilor ultraviolete (UV) în straturile cele mai exterioare ale pielii. Se întâmplă atunci când pielea ta primește prea multă radiație UV fără o protecție adecvată împotriva protecției solare și a hainelor, adaugă Academia Americană de Dermatologie  (AAD). 

Probabil știi deja că cel mai bun mod de a-ți menține pielea tânără și sănătoasă este să te ferești de soare în orele de vârf (10:00 – 16:00) și să folosești protecție solară și îmbrăcăminte de protecție atunci când te aventurezi afara in soare. Deci, cum de simți arsura?

Cele mai frecvente motive pentru care pacienții suferă de arsuri solare sunt că au uitat să aplice din nou crema de protecție solară sau că așteaptă prea mult să o aplice din nou, spune Allison Arthur, MD, dermatolog. „Lotiunea de protecție solară ar trebui să fie aplicată cel puțin o dată la două ore, sau mai devreme dacă înotati sau transpirați puternic”, spune dr. Arthur. Verificați cu atenție eticheta protecției solare, deoarece eficacitatea protecției solare poate varia de la 40 la 80 de minute în aceste circumstanțe. Și nu uitați de urechile și degetele picioarelor – două zone despre care Arthur spune că oamenii le neglijează frecvent.

Un alt motiv posibil pentru care ai avut o arsură solară neașteptată: ai subestimat cât de puternice sunt cu adevărat razele soarelui.

Oamenii care se află într-o vacanță la plajă tropicală au un risc crescut de a face o arsură solară, deoarece acele destinații tind să fie mai aproape de ecuator, unde razele soarelui sunt cele mai puternice.

O excursie la plajă poate crește, de asemenea, riscul de arsuri solare în timpul verii, deoarece atât nisipul, cât și apa reflectă soarele înapoi spre tine, crescând încărcarea UV. (De aceea sunteți, de asemenea, expus riscului de a face arsuri atunci când vă aflați în vacanță în destinații cu zăpadă – zăpada reflectă și ea.)

În cele din urmă, un cer acoperit nu înseamnă că nu te vei arde. Arthur spune că vede adesea cele mai grave arsuri solare după o zi înnorată: „Oamenii nu văd soarele și uită că au nevoie de protecție împotriva razelor UV care pătrund prin nori”.

Cum să tratezi o arsură solară acasă

O arsură solară se poate dezvolta în câteva minute, dar poate dura câteva ore să apară, spune Marisa Garshick, MD, dermatolog: „Adesea poate atinge vârful la 24 până la 48 de ore după expunerea la soare. și apoi se va diminua, durând câteva zile până la săptămâni pentru a se recupera complet.”

Din păcate, nu există scurtături pentru vindecarea unei arsuri solare, dar a ști cum să o tratezi îți va minimiza disconfortul, iar reacționarea rapidă îți va readuce vacanța pe drumul cel bun. 

Cum să uşurezi arsurile solare şi să promovezi vindecarea

Încercați aceste tratamente pentru arsuri solare pentru a vă calma durerea și pentru a vă simți mai confortabil:

1. Ieși din Soare

Primul pas în tratarea arsurilor solare este să vă ieșiți de la soare (și, de preferință, să vă mutați în interior la aer condiționat). Asigurați-vă că acoperiți complet arsura cu îmbrăcăminte ușoară de protecție sau cu o pălărie ori de câte ori ieși afară și căutați des umbra până când arsurile solare sunt complet vindecate.

2. Răcoriti-vă cu un duș sau cu compresă rece

Dacă durerea și căldura arsurilor solare vă fac să vă simțiți inconfortabil, să faceți un duș sau o baie rapidă rece sau să aplicați comprese reci (cum ar fi un prosop umed) pe zonele afectate poate oferi o oarecare alinare. După o clătire scurtă, uscați-vă ușor, lăsând pielea ușor umedă. (Rețineți că, deși puteți folosi gheață într-o compresă rece, ar trebui să evitați să o aplicați direct pe pielea arsă de soare.

3. Păstrează-ți pielea hidratată

Aplicați gel de aloe vera pentru a vă calma pielea uscată și pentru a ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele arsurilor solare. Pielea ta este mai susceptibilă la potențiali iritanți în acest moment, așa că ține-te de balsamuri blânde, fără parfum și fără chimicale și ai grijă la neomicina (un alergen comun care se găsește în Neosporin), avertizează Arthur: „Când oamenii sunt alergici la aceste ingrediente și le aplicați pe pielea arsă, poate declanșa mai multe inflamații, vezicule, mâncărime sau disconfort.” Evitați produsele cum ar fi benzocaina , care pot declanșa, de asemenea, o reacție alergică și iritație, notează AAD.

4. Utilizați analgezice pentru a reduce inflamația

Luați un medicament antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofen (Advil, Motrin) sau naproxen (Aleve), dacă este necesar pentru durere. „Prin reducerea inflamației, analgezicele pot ajuta la reducerea umflăturilor și înroșirii asociate cu o arsură solară”, explică dr. Garshick. 

5. Aveți grijă suplimentară pentru a rămâne hidratat

Când sunteți la soare pentru perioade lungi de timp, este ușor să vă supraîncălziți și să vă deshidratați – în plus, o arsură solară va trage lichidul din corp spre suprafața pielii, expunându-vă la un risc mai mare de deshidratare . Pentru a contracara acest risc, beți multă apă și alte lichide nealcoolice pentru a vă ajuta să vă mențineți hidratat.

6. Rezistați impulsului de a decoji pielea

La câteva zile după arsurile solare, pielea poate începe să se decojească, ceea ce este un semn că corpul tău se vindecă și îndepărtează celulele deteriorate, notează Skin  Cancer Foundation . Dar, adaugă ei, nu curățați niciodată pielea; lăsați-l să se desprindă în mod natural și să știți că se va opri de la sine odată ce arsurile solare s-au vindecat. Fiți blând cu pielea în timp ce se vindecă și evitați agenții de curățare duri în acest timp.

7. Învață din experiență

În cele din urmă, deși nu puteti evita toate arsurile solare, fiți amabil cu voi înșivă. Arthur spune că oamenii nu trebuie să se bată pe ei înșiși pentru a avea o arsură minoră ocazională. În schimb, ea recomandă să învețe din experiență: „Cred că o arsură solară este un semnal important de trezire”, spune ea. „Concentrați-vă pe încercarea de a afla ce a mers prost care a dus la arsurile solare și fiți mai proactiv în prevenirea viitoarelor arsuri solare.”

Când să solicitați îngrijire de urgență pentru arsurile solare

Din punct de vedere medical, arsurile solare sunt măsurate în grade, care clasifică arsurile după nivelul de deteriorare a pielii.

Arsurile de gradul I sunt cele mai frecvente, afectând stratul exterior al pielii; de obicei se vindecă singure în câteva zile până la o săptămână. Dacă arsurile solare apar cu vezicule, probabil că aveți o arsură de gradul doi, care dăunează stratului interior al pielii și ar putea dura câteva săptămâni pentru a se vindeca; ar putea chiar necesita tratament medical. 

Arsurile solare de gradul al treilea sunt rare, dar Clinica Cleveland spune că cineva ar putea avea o arsură ca aceasta adormind la soare multe ore în apropierea ecuatorului sau luând un medicament care crește sensibilitatea la UV. Aceste arsuri solare sunt atât de severe încât sunt considerate o urgență medicală. Medicamentele care vă pot crește riscul de arsuri solare includ antibiotice, antifungice și medicamente care scad colesterolul; anumite produse topice de îngrijire a pielii, cum ar fi alfa-hidroxiacizii și retinoizii, pot crește, de asemenea, fotosensibilitatea pielii. 

Indiferent de gradul de arsuri solare, Arthur și Garshick vă sfătuiesc să vă anulați planurile și să căutați imediat asistență medicală dacă aveți oricare dintre următoarele simptome:

  • Dureri severe
  • Febră
  • Leșin
  • Greață sau vărsături
  • Durere de cap
  • Confuzie
  • Apariția veziculelor care acoperă o suprafață mare a pielii
  • Vezicule în zonele delicate precum fața
  • Ochi dureroși sau incetosati

Ce parere ai?

0 / 5

Your page rank:


Denisa Stancu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *