20 de moduri de a păstra și de a stimula colagenul de pe față


Mai mult colagen înseamnă mai puține riduri și piele mai netedă. Iată produsele de actualitate, tratamentele și obiceiurile de stil de viață de practicat pentru un ten cu aspect mai sănătos acum.

În căutarea pielii netede, veți auzi o mulțime de discuții despre „producerea colagenului”, dar ce înseamnă asta exact? „Colagenul este principala proteină structurală a pielii, care acționează ca o schelă și oferă volum, astfel încât pielea să fie netedă și fără riduri”, explică un dermatolog certificat la UnionDerm din New York City.

Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la soare și poluarea, pot descompune colagenul, ceea ce face mai probabil să vedeți ridurile care vă privesc în oglindă. Vârsta este, de asemenea, un factor major. „Pe măsură ce îmbătrânești, producția de colagen scade, astfel încât pielea poate apărea și mai subțire și are mai puțin suport structural, motiv pentru care oamenii încep să observe căderea sau lăsarea pielii lor”, spune medicul dermatolog.

Pierderea de colagen începe la începutul varstei de 20 de ani, ceea ce face important atât păstrarea colagenului pe care îl aveți, cât și stimularea pielii pentru a-l produce mai repede. Iată 20 de moduri inteligente de a face exact asta:

1. Adăugați retinoizi la rutina dumneavoastră

Retinoidul/retinolul sunt derivați de vitamina A care reglează genele implicate în producția de colagen. „Cercetările arată o îmbunătățire a ridurilor faciale după aplicarea retinolului timp de 12 săptămâni”, spune dr. Chwalek, referindu-se la un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology .

2. Încercați Bakuchiol dacă retinoizii sunt prea aspri

Bakuchiol este o alternativă naturală la un retinol/retinoid și se crede că stimulează în mod similar circuitul celulelor pielii pentru a accelera producția de colagen cu un risc mai mic de iritație, potrivit unui studiu publicat în British Journal  of Dermatology . „Acest lucru poate fi deosebit de bun pentru persoanele cu  piele sensibilă ”, spune Garshick.

3. Protejați colagenul cu vitamina C

Aplicați un ser cu vitamina C dimineața. Vitamina este un  antioxidant  care protejează colagenul din piele împotriva daunelor UV, spune Chwalek. Mai mult decât atât, spune medicul dermatolog, declanșează formarea de colagen și stabilizează proteinele de colagen din piele.

4. Folositi peptide

Peptidele sunt un lanț scurt de aminoacizi care servesc drept blocuri de construcție a proteinelor, potrivit  Paula’s Choice . Produsele cu peptide, spune Garshick, „s-a demonstrat că ajută la promovarea colagenului și elastinei în piele, îmbunătățind fermitatea.” (Într-adevăr,  cercetările anterioare  stabilesc acest efect de stimulare a colagenului!)

5. Aplicați protecție solară în fiecare dimineață

Protecția solară  este vitală pentru prevenirea cancerului de piele , dar și pentru menținerea pielii tânără și elastică. „Expunerea la UV poate duce la descompunerea colagenului, ceea ce poate duce la apariția liniilor fine și a ridurilor, așa că nu ești niciodată prea tânăr pentru a începe să porți în mod regulat protecție solară”, spune dermatologul. Academia de Dermatologie  recomandă alegerea unei creme de protecție solară cu spectru larg, cu SPF 30 sau mai mare.

6. Apoi reaplicați protecție solară pe tot parcursul zilei

Crema de protecție solară protejeaza in medie două ore, dupa care efectul dispare si crema trebuie reaplicata, recomanda medicii dermatologi. „În timp ce este esențial să faceți crema de protecție solară parte din rutina dumneavoastră zilnică, este, de asemenea, important să o aplicați din nou pe tot parcursul zilei, mai ales în zilele cu expunere prelungită la soare”. Verificați eticheta produsului dvs. Recomandările de reaplicare variază, deși Skin Cancer Foundation recomandă să faceți acest lucru la fiecare două ore.

7. Și nu uita de pielea de sub bărbie

În rutina de protecție solară care păstrează colagenul, nu uitați de gâtul, pieptul și subrate. „Aceste zone pot arata efectele daunelor solare cumulate, deoarece pielea din aceste zone este mai subțire și, prin urmare, este mai probabil să arate efectele îmbătrânirii”, spun dermatologii.

8. Luați în considerare suplimentele de colagen

Există diverse suplimente de colagen disponibile, inclusiv pulberi pe care le puteți amesteca în cafea și smoothie-uri. Deși sunt necesare mai multe studii, spune Garshick, ea subliniază un studiu publicat în Journal of Drugs in Dermatology , care notează că cercetările preliminare arată că aceste suplimente ajută la creșterea elasticității pielii, a hidratării și a densității colagenului din piele.

9. Adaugă proteină slabă în farfurie

Mâncați o dietă echilibrată care include o cantitate adecvată de proteine. „Alimentele bogate în proteine ​​conțin aminoacizi care sunt critici pentru sinteza colagenului”, spune Garshick. Sursele de proteine ​​slabe includ pește, fructe de mare, piept de pui fără piele și bucăți slabe de carne de vită și porc.

10. Limitați-vă aportul de zahăr adăugat

O dietă bogată în zahăr promovează formarea de produse finale avansate de glicație (numite în mod corect AGE ) care descompun colagenul, spune Chwalek. Limitați consumul de zahăr citind pe spatele etichetelor alimentelor și uitându-vă fie la rândul „zahăr adăugat” din eticheta nutrițională, fie citind lista de ingrediente.

11. Consumați fructe si legume

Există multe beneficii în a umple jumătate din farfurie cu fructe și legume, inclusiv prevenirea bolilor de inimă , a accidentului vascular cerebral și a cancerului, așa cum afirmă Universitatea Harvard . Adăugați sănătatea pielii la această listă: „Mâncarea unei diete bogate în antioxidanți [prin fructe și legume] poate ajuta la prevenirea daunelor radicalilor liberi care degradează colagenul”, spune Chwalek.

12. Purtați o pălărie pentru a bloca razele soarelui

O pălărie cu boruri largi vă va proteja fața, scalpul și gâtul de razele dăunătoare ale soarelui. Alegeți o pălărie care are marginea de cel puțin 7 cm, realizată dintr-un material țesut strâns.

13. Ochelari de soare pentru a vă proteja pielea din jurul ochilor

Pentru a descuraja formarea picioarelor de gasca, purtați ochelari de soare. Ochelarii de soare împiedică razele UV să se strecoare în jurul părților laterale. Vestea bună este că chiar și ochelarii de soare ieftini vor proteja atât împotriva razelor UVA, cât și a razelor UVB, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

14. Nu fumați – și opriți-vă dacă o faceți

Fumatul îți îmbătrânește pielea într-o varietate de moduri. „Fumatul scade fluxul sanguin și oxigenul către piele. De asemenea, creează radicali liberi toxici care dăunează fibrelor de colagen și elastină și absorb antioxidanții din piele”, spune Chwalek. În cele din urmă, acest lucru accelerează formarea ridurilor, iar cercetările anterioare arată că obiceiul îți îmbătrânește pielea mai repede.

15. Luați în considerare un peeling chimic

Există multe opțiuni pentru procedurile anti-îmbătrânire în cabinet, inclusiv peelingul chimic. Acestea folosesc hidroxiacizi (cum ar fi acidul glicolic) pentru a stimula refacerea celulelor pielii, care la rândul său stimulează producția de colagen, spune Garshick. Pacienții „văd beneficii imediate de peeling-ul chimic, deoarece pot ajuta la tonusul, textura și apariția liniilor fine și a ridurilor”, spune ea.

16. Întrebați medicul dermatolog despre alte tratamente în cabinet

Întrebați medicul dermatolog dacă sunteți un candidat bun pentru un laser de refacere a pielii la suprafață, tratament cu radiofrecvență, microneedling , IPL (lumină pulsată intensă), Juvederm/Restylane sau Radiesse. „Aceste tratamente funcționează prin stimularea producției de colagen și pot ajuta la tratarea semnelor vizibile ale îmbătrânirii. Pacienții observă că pielea lor arată mai uniformă și mai netedă în timp”, spune medicul dermatalog Chwalek.

17. Concentrați-vă pe strategiile de reducere a stresului

Stresul provoacă inflamație și slăbește capacitatea organismului de a se repara, accelerând îmbătrânirea pielii, arată cercetările anterioare . Păstrați o listă de strategii de reducere a stresului pe care să le aveți pregătite pentru atunci când viața devine copleșitoare.

18. Continuă să te miști

Activitatea fizică vă menține corpul, mintea și pielea tânără. „Mișcarea este un alt factor important în încetinirea procesului de îmbătrânire”. Mai mult decât atât, a rămâne activ este o modalitate bună de a elimina stresul.

19. Reduceți consumul de băuturi alcoolice

Alcoolul afectează capacitatea pielii de a produce colagen, precum și sistemul său natural de apărare antioxidantă (făcând-o mai vulnerabilă la daune), conform descoperirilor publicate în The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology . Persoanele care beau opt sau mai multe băuturi pe săptămână au mai multe șanse de a avea linii și riduri adanci.

20. Odihnește-ți frumusețea

Deși sunt necesare mai multe cercetări la oameni, menținerea unui program regulat de somn poate ajuta la reînnoirea colagenului , sugerează cercetările pe șoareci publicate în 2020 . Fundația pentru somn recomandă adulților să înregistreze șapte până la nouă ore de somn de frumusețe (literal) pe noapte.

Ce parere ai?

0 / 5

Your page rank:


Denisa Stancu

0 Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *