Descuamarea, fisurile, roșeața și iritația sunt câteva dintre semnele care ne pot face să ne gândim la o problemă a pielii uscate. Dacă sunt însoțite, atunci, de un sentiment de tensiune și de o mâncărime puternică, toate acestea pot duce la o tulburare deosebit de gravă. Prin urmare, nu trebuie niciodată subestimat. Dar care sunt cauzele tulburărilor de piele? Ce să faci pentru a trata cel mai bine uscăciunea? Să facem un bilanț datorită sfaturilor specialiștilor ASMFarma , o farmacie online cu o secțiune dedicată în întregime îngrijirii corpului și feței.
SIMPTOMELE PIELII USCATE: CUM SĂ O RECUNOAȘTEȚI
Nu există un declanșator unic pentru pielea uscată ; de fapt, trebuie luați în considerare atât factorii interni, cât și cei externi care pot altera starea de hidratare a pielii. În general, soneriile de alarmă care apar aproape imediat sunt:
- etanșeitatea pielii;
- piele aspră;
- peeling;
- fisuri;
- tăieturi;
- roșeață și mâncărime.
Apoi există zone ale corpului care sunt afectate într-un anumit mod, cum ar fi mâinile, picioarele, coatele și genunchii. Chiar și fața, expusă continuu la agenții atmosferici, poate apărea uscată și înroșită; mai mult, uscarea pielii de pe fata poate favoriza procesul de imbatranire prematura. De obicei, pe fata, pielea este mai sensibila pe obraji/obraji si in jurul ochilor, mai ales iarna cand temperaturile se scad. Și pe corp? Picioarele și picioarele sunt zonele „nu”. Aici, glandele sebacee tind să producă mai puțin sebum, ceea ce duce la o tendință mai mare de uscăciune.
CÂND PIELEA SENSIBILĂ SE USUCĂ
Unele afecțiuni, cele mai frecvente fiind dermatita atopică și psoriazisul, pot provoca uscarea pielii. Acestea sunt patologii care trebuie diagnosticate și urmărite în procesul terapeutic de către un specialist, pentru a preveni agravarea uscăciunii.
Alte cazuri, nepatologice, determină unele persoane cu piele deosebit de sensibilă să sufere de uscăciune a pielii. Pielea hipersensibilă este o afecțiune destul de comună, legată atât de factori medicali, cât și psihologici. Detergenții agresivi sau săpunurile cosmetice neadecvate accelerează procesul de pierdere a hidratării țesuturilor. Când bariera cutanată este alterată, alergenii, iritanții, poluanții și microorganismele pătrund mai adânc în piele, dăunând-o.
PIELE USCATĂ: CAUZE ȘI FACTORI DE RISC DE REȚINUT
După cum am menționat, pielea uscată este o afecțiune declanșată atât de factori exogeni, cât și endogeni.
Dermul, în condiții de echilibru normal, eliberează substanțe – numite substanțe higroscopice – care rețin moleculele de apă, deci cunoscute sub denumirea de Factori Naturali de Hidratare (NMF). Când asistăm la un proces de pierdere a hidratării , lipidele de suprafață sunt cele care împiedică evaporarea lichidelor.
Prin urmare, uscăciunea este o consecință. Există și cazuri de „moștenire” de uscăciune, care se transmite de la părinte la copil. În general, factorii endogeni de luat în considerare sunt:
- modificări hormonale;
- înaintarea în vârstă și îmbătrânirea progresivă;
- dieta saraca in acizi grasi nesaturati si vitamine (cum ar fi C);
- stres;
- patologii.
Revenind în schimb la cauzele externe, principalii factori declanșatori sunt:
- Raze UV;
- terapii medicamentoase (cum ar fi diuretice);
- căldură sau frig excesiv;
- aer uscat;
- schimbarea anotimpului (cu schimbări bruște de temperatură);
- produse dermocosmetice agresive sau nepotrivite;
- spălare frecventă la cald;
- expunerea excesivă la soare;
- condiții de muncă nefavorabile;
- fum de tigara.
10 REMEDII PENTRU PIELEA USCATĂ
Este foarte important să înveți cum să tratezi și să previi pielea uscată, pentru a preveni cronicizarea și agravarea tulburării. Iată câteva sfaturi solide
- hidratează zilnic pielea corpului și a feței;
- petrece cât mai puțin timp în contact cu apa fierbinte, cu dușuri scurte, evitând băile;
- elimina produsele cu iritanti precum alcoolul, parabenii sau parfumurile;
- evitați toți factorii care duc la uscarea pielii;
- alege solutii dermatologice specifice cu factori naturali de hidratare;
- folosiți mănuși atunci când spălați vase (pentru a preveni uscarea mâinilor);
- purtați haine cu țesături naturale, cum ar fi bumbacul și mătasea;
- nu intrați în contact direct cu lâna;
- incearca sa bei suficiente lichide, cel putin 1,5 litri pe zi.
Al zecelea sfat? Discutați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră de încredere. De fapt, este întotdeauna o idee bună să consultați un expert, să spuneți definitiv „stop” pentru a usca pielea și a recăpăta hidratarea și catifelarea, în orice perioadă a anului.
0 Comments